PARAMARIBO – Het is normaal dat in de periode december tot en met februari het aantal griepgevallen in Suriname een stijgende trend vertoont. Dit vertelt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan de krant. Dit komt omdat in deze periode veel toeristen en personen die langdurig verblijven naar ons land afreizen. Hierdoor krijg je dat zij virussen meebrengen en hier besmettingen veroorzaken. We zien dat in de winterperiode deze virussen een grotere overlevingskans hebben en besmettelijker worden.
“Er kunnen meer virussen zijn die ten grondslag kunnen liggen, namelijk het influenza, RS-virus en het HMPV-virus, waarvan het aantal van laatstgenoemde in bepaalde landen nu een stijging vertoont”, aldus minister Ramadhin.
Het lichaam zal een reactie geven op elke virale infectie door de symptomen die zich uiten en tegelijkertijd wordt in die fase de weerstand weer opgebouwd. Het heeft dus zijn voor- en nadelen. Griepachtige verschijnselen hebben het ongemak dat je kortdurend heel ziek wordt, in de zin dat je oncomfortabel, ziek, lusteloos bent en spierpijnen hebt. Dit zijn bekende klachten van het viraal syndroom.
De minister geeft verder aan dat nadat je het virus hebt gehad, je nadien wel weerstand opbouwt, niet tegen alles, maar wel tegen bepaalde specifieke virussen. Binnen virussen heb je weer subvirussen; een voorbeeld: het kan dat je type A influenza hebt gehad, maar dan weer met type B influenza wordt besmet.
“We zouden ons echt pas zorgen moeten maken als deze virussen dodelijk zouden zijn en dat is gelukkig bij deze luchtweginfecties niet het geval. Wat je wel hebt, is dat je zeker bij jonge, kleine kinderen dus zuigelingen en peuters, en bij heel oude mensen de weerstand goed in de gaten moet houden. omdat uitdroging een rol kan spelen bij koorts, braken en diarree waarbij uitdrogingsverschijnselen optreden. Als gevolg van deze complicaties kan men dan wel in problemen komen. Als volwassenen een goede intake hebben van vocht en voeding, is dat risico miniem”, vertelt de minister.
Ramdhin geeft verder aan dat in principe het advies MoHaNa altijd blijft, want we zijn nooit hiervan afgestapt en hebben altijd gezegd dat eenieder die klachten heeft van hoesten en neusloop een mondkapje moet dragen. De hygiënemaatregelen moeten ook in acht worden genomen door de handen goed te wassen en zoveel mogelijk op afstand blijven van gezonde personen.
“Als artsen merken we elk jaar in de piekperiode de toename van luchtweginfecties en dat er een toename is in de uitgave van apotheken dat bepaalde middelen die bij griep horen, meer worden geconsumeerd, zoals hoestdrankjes, neusdruppels en vitamientjes. Er is dan ook een toeloop naar de poliklinieken. Virale infecties zijn self-limiting diseases, dus die eindigen zelf, we moeten het lichaam de ruimte geven om het virus zelf op te ruimen”, aldus de minister van Volksgezondheid.
- Politiekorpschef reikt oorkonden uit aan medewerkers Regio …..
- FEESTSTEMMING HYPERLOKAAL..
- WET SPAAR- EN STABILISATIEFONDS SURINAME..
- Brazilië trekt tijdelijke werkvisa in voor Chinese BYD..
- Mia Mottley..
- OKB: Verlies Bouterse groot gemis voor het land..
- Santokhi: Wij mogen trots zijn op de mijlpalen die reeds zi…..
- President ontvangt boek over leven en werk van Riek Aron..
- POLITIEMANSCHAPPEN KIND VAN DE REKENING..
- Van macht naar machteloosheid: de tragiek van Bouta’s laats…..
- Zuid-Korea: Zware vliegtuigcrash kost 179 mensen het leven..
- Trending Kawinaband moet tot de beste horen..
- Politie over vliegtuigcrash Stondansi-vallen: drugs en twee…..
- 1000-JARIG NDP REICH..
- WAAR DE KIEZER OP WACHT..
- Een toekomst van Liefde en Eenheid..
- Palu staat stil bij heengaan Bouterse..
- Personen die stoffelijk overschot Bouterse transporteerden …..
- Thanya Fonkel presenteert ‘Voor eeuwig tussen vreemde…..
- CCK en IRIS willen beter beleid rond monumentale panden..
- Eric Lie’s Taekwondo sluit 2024 af met zwarte band examen…..