PARAMARIBO – Het is normaal dat in de periode december tot en met februari het aantal griepgevallen in Suriname een stijgende trend vertoont. Dit vertelt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan de krant. Dit komt omdat in deze periode veel toeristen en personen die langdurig verblijven naar ons land afreizen. Hierdoor krijg je dat zij virussen meebrengen en hier besmettingen veroorzaken. We zien dat in de winterperiode deze virussen een grotere overlevingskans hebben en besmettelijker worden.
“Er kunnen meer virussen zijn die ten grondslag kunnen liggen, namelijk het influenza, RS-virus en het HMPV-virus, waarvan het aantal van laatstgenoemde in bepaalde landen nu een stijging vertoont”, aldus minister Ramadhin.
Het lichaam zal een reactie geven op elke virale infectie door de symptomen die zich uiten en tegelijkertijd wordt in die fase de weerstand weer opgebouwd. Het heeft dus zijn voor- en nadelen. Griepachtige verschijnselen hebben het ongemak dat je kortdurend heel ziek wordt, in de zin dat je oncomfortabel, ziek, lusteloos bent en spierpijnen hebt. Dit zijn bekende klachten van het viraal syndroom.
De minister geeft verder aan dat nadat je het virus hebt gehad, je nadien wel weerstand opbouwt, niet tegen alles, maar wel tegen bepaalde specifieke virussen. Binnen virussen heb je weer subvirussen; een voorbeeld: het kan dat je type A influenza hebt gehad, maar dan weer met type B influenza wordt besmet.
“We zouden ons echt pas zorgen moeten maken als deze virussen dodelijk zouden zijn en dat is gelukkig bij deze luchtweginfecties niet het geval. Wat je wel hebt, is dat je zeker bij jonge, kleine kinderen dus zuigelingen en peuters, en bij heel oude mensen de weerstand goed in de gaten moet houden. omdat uitdroging een rol kan spelen bij koorts, braken en diarree waarbij uitdrogingsverschijnselen optreden. Als gevolg van deze complicaties kan men dan wel in problemen komen. Als volwassenen een goede intake hebben van vocht en voeding, is dat risico miniem”, vertelt de minister.
Ramdhin geeft verder aan dat in principe het advies MoHaNa altijd blijft, want we zijn nooit hiervan afgestapt en hebben altijd gezegd dat eenieder die klachten heeft van hoesten en neusloop een mondkapje moet dragen. De hygiënemaatregelen moeten ook in acht worden genomen door de handen goed te wassen en zoveel mogelijk op afstand blijven van gezonde personen.
“Als artsen merken we elk jaar in de piekperiode de toename van luchtweginfecties en dat er een toename is in de uitgave van apotheken dat bepaalde middelen die bij griep horen, meer worden geconsumeerd, zoals hoestdrankjes, neusdruppels en vitamientjes. Er is dan ook een toeloop naar de poliklinieken. Virale infecties zijn self-limiting diseases, dus die eindigen zelf, we moeten het lichaam de ruimte geven om het virus zelf op te ruimen”, aldus de minister van Volksgezondheid.
- Documentaire over leven van Bouterse op televisie..
- Grootscheepse militaire oefening in Suriname..
- Jaar van bezinning..
- Surinaamse oud-Nederlanders kunnen nu verblijfsvergunning a…..
- Landelijk vijf vuurwerkslachtoffers genoteerd..
- Moreel, on-ethisch en gevaar voor democratische rechtsstaat..
- Bromfietser laat vermoedelijk voor de jaarwisseling het lev…..
- Regering-Santokhi kiest politieke overleving boven nationaa…..
- Overleden bemanningslid olietanker naar Suriname gebracht..
- Vuurwerkperiode afgesloten met 6 slachtoffers..
- Condoleances A20 bij heengaan ex-president Bouterse..
- Verzetsmuseum: Anton de Kom-lezing publiekstrekker; veel me…..
- Over 143 dagen verkiezingen in Suriname..
- SLM introduceert “FlySLM” mobiele applicatie..
- Schotenwisseling op Nieuwzorgweg veroorzaakt schade aan gep…..
- Bevelhebber: ‘Leger betrouwbare pijler voor onze gemeenscha…..
- Argentijnse NGO lanceert nieuw visserijproject in Suriname..
- MMC zal zich ook in 2025 inzetten voor gemeenschap..
- VHP blikt bij aanvang nieuwe jaar tevreden terug op 2024..
- Bewolkt en grote kans op regen..
- Dodental aanslag in uitgaansgebied New Orleans stijgt naar …..