PARAMARIBO – Het is normaal dat in de periode december tot en met februari het aantal griepgevallen in Suriname een stijgende trend vertoont. Dit vertelt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan de krant. Dit komt omdat in deze periode veel toeristen en personen die langdurig verblijven naar ons land afreizen. Hierdoor krijg je dat zij virussen meebrengen en hier besmettingen veroorzaken. We zien dat in de winterperiode deze virussen een grotere overlevingskans hebben en besmettelijker worden.
“Er kunnen meer virussen zijn die ten grondslag kunnen liggen, namelijk het influenza, RS-virus en het HMPV-virus, waarvan het aantal van laatstgenoemde in bepaalde landen nu een stijging vertoont”, aldus minister Ramadhin.
Het lichaam zal een reactie geven op elke virale infectie door de symptomen die zich uiten en tegelijkertijd wordt in die fase de weerstand weer opgebouwd. Het heeft dus zijn voor- en nadelen. Griepachtige verschijnselen hebben het ongemak dat je kortdurend heel ziek wordt, in de zin dat je oncomfortabel, ziek, lusteloos bent en spierpijnen hebt. Dit zijn bekende klachten van het viraal syndroom.
De minister geeft verder aan dat nadat je het virus hebt gehad, je nadien wel weerstand opbouwt, niet tegen alles, maar wel tegen bepaalde specifieke virussen. Binnen virussen heb je weer subvirussen; een voorbeeld: het kan dat je type A influenza hebt gehad, maar dan weer met type B influenza wordt besmet.
“We zouden ons echt pas zorgen moeten maken als deze virussen dodelijk zouden zijn en dat is gelukkig bij deze luchtweginfecties niet het geval. Wat je wel hebt, is dat je zeker bij jonge, kleine kinderen dus zuigelingen en peuters, en bij heel oude mensen de weerstand goed in de gaten moet houden. omdat uitdroging een rol kan spelen bij koorts, braken en diarree waarbij uitdrogingsverschijnselen optreden. Als gevolg van deze complicaties kan men dan wel in problemen komen. Als volwassenen een goede intake hebben van vocht en voeding, is dat risico miniem”, vertelt de minister.
Ramdhin geeft verder aan dat in principe het advies MoHaNa altijd blijft, want we zijn nooit hiervan afgestapt en hebben altijd gezegd dat eenieder die klachten heeft van hoesten en neusloop een mondkapje moet dragen. De hygiënemaatregelen moeten ook in acht worden genomen door de handen goed te wassen en zoveel mogelijk op afstand blijven van gezonde personen.
“Als artsen merken we elk jaar in de piekperiode de toename van luchtweginfecties en dat er een toename is in de uitgave van apotheken dat bepaalde middelen die bij griep horen, meer worden geconsumeerd, zoals hoestdrankjes, neusdruppels en vitamientjes. Er is dan ook een toeloop naar de poliklinieken. Virale infecties zijn self-limiting diseases, dus die eindigen zelf, we moeten het lichaam de ruimte geven om het virus zelf op te ruimen”, aldus de minister van Volksgezondheid.
- Paul Somohardjo is helemaal klaar met beloftes president Sa…..
- Hesdy Wulfred Vreden..
- Kwestie HMPV-virus: Ramadhin ziet geen reden tot bezorgdhei…..
- Vera Elisabeth Mijnals..
- Kenneth George Renardus..
- Kenneth G. Renardus..
- Brug over Corantijnrivier zal zorgen voor versterking landb…..
- Suriname zet zich in voor uitlevering Bordo aan Frankrijk..
- Regering gaat verkiezingsjaar in met schuld van meer dan SR…..
- Politie arresteert schutter in twee afzonderlijke zaken..
- SVB luidnoodkreet; geen geld om Natio te laten voetballen..
- Herinneringen aan Desi..
- Regering bespreekt voorbereidingsproces verkiezingen 2025..
- President Santokhi laat 30 zakken rijst leveren aan Huize A…..
- Guyana weet niets van voornemen Canawaima veerverbinding te…..
- Huize Ashiana krijgt extra ondersteuning van regering..
- Zorgautoriteit, een gemiste kans..
- Argentijnse politie onderzoekt identiteit van Nederlandse o…..
- Toelichting op de visum- en toeristenkaartprocedure..
- CLAD: “Geen aanwijzingen van malversaties bij ex-minister S…..
- ‘Bordo’ wordt toch uitgeleverd aan Frankrijk..