Facebook: ‘Trollenfabriek’ wilde Amerikaanse en Britse kiezers beïnvloeden

Russische trollen hebben geprobeerd om linkse Amerikaanse en Britse kiezers te beïnvloeden, meldt Facebook dinsdag. Dit onder meer door lokale journalisten te laten schrijven voor een door hun opgerichte nieuwswebsite.
De ‘trollen’ zetten een neppe, links-georiënteerde nieuwswebsite opmet de naam Peace Data. De organisatie beheerde op Facebook dertien accounts en twee pagina’s, die in mei werden geschorst.
Het netwerk wordt gelinkt aan de Russische Internet Research Agency, die in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden te sturen.”Slechts” 14.000 mensen zouden een of meerdere van de accounts hebben gevolgd.
Opmerkelijk is dat 22 lokale journalisten voor de website schreven, met name van Britse en Amerikaanse komaf. Volgens Facebook zijn er geen aanwijzingen dat zij wisten dat er trollen achter het bedrijf zitten.
In maart haalden Facebook en Twitter ook al accounts gelinkt aan de Internet Research Agengy offline. Deze accounts waren afkomstig uit Ghana en Nigeria, maar zouden werken in opdracht van Rusland.
Ook dit netwerk zat nog in een “opstartende fase”. Zo’n 13.200 Facebook-accounts volgden één of meer van de accounts.
Op 3 november zijn er opnieuw Amerikaanse presidentsverkiezingen.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald