Facebook blokkeert nieuwe politieke advertenties week voor verkiezingen VS

Facebook gaat nieuwe politieke advertenties een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van later dit jaar blokkeren. CEO Mark Zuckerberg schrijft in een bericht dat hij hoopt dat de verkiezingen eerlijker verlopen door deze maatregel. Tot nu toe weigerde Facebook om politieke advertenties te blokkeren, waar andere platformen als Twitter dat wel deden.
In zijn bericht schrijft Zuckerberg dat het onzekere tijden zijn en dat desinformatie daar niet bij helpt. Door een week voor de verkiezingen geen nieuwe politieke advertenties meer toe te laten op Facebook, kan er geen valse informatie meer verspreid worden. Alle advertenties die dan nog getoond worden, zijn gecheckt door Facebook en factcheckers.
Dat betekent dat gebruikers van Facebook nog wel advertenties te zien krijgen in de week voor de verkiezingen, maar dat deze gecheckt zijn door Facebook en geen valse informatie meer bevatten. Daarmee gaan de maatregelen van Facebook minder ver dan die van andere sociale media.
Naast deze maatregel kondigt Zuckerberg nog een aantal andere acties aan. Zo worden nepnieuwsberichten waarin staat dat je COVID-19 kunt krijgen als je gaat stemmen direct verwijderd. Daarnaast worden berichten die de legitimiteit van de verkiezingen in twijfel trekken na de verkiezingen gelabeld, om mensen erop te wijzen dat het bericht mogelijk nepnieuws bevat.
Ook zal Facebook gaan monitoren of een kandidaat en campagneteams de overwinning claimen voordat alle stemmen binnen zijn. Deze berichten zullen dan worden gelabeld met een link naar de officiële uitslagen.
De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vinden plaats op 3 november 2020.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald