Rishma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), benadrukt dat de regering werkt aan een gestructureerde aanpak om de druk van importen op de Surinaamse economie te verminderen. ‘’Importen, voornamelijk van luxe en onnodige goederen, vormen een zware belasting op de buitenlandse valutareserves’’, aldus Kuldipsingh.
Hoewel exacte cijfers over de totale import ontbreken, is de minister gestart met een evaluatie van importtrends. “Ik heb mijn afdeling gevraagd om te onderzoeken welke producten het meest worden geïmporteerd en of er een stijging of daling is geweest.”
Een opmerkelijk voorbeeld dat de minister aanhaalde, is de import van water uit Dubai. “In een land waar ons kraanwater van A-kwaliteit is, is het absurd dat dergelijke producten worden binnengehaald”, stelde ze.
Om de importstroom te reguleren, werkt het ministerie aan strengere eisen. “We gaan standaarden invoeren, zoals etikettering in het Nederlands of Engels. Producten die hier niet aan voldoen, mogen het land niet meer binnenkomen.” Daarnaast zullen importen gecertificeerd moeten worden door de fabrikant.
De minister erkent dat deze veranderingen niet in één keer kunnen worden doorgevoerd vanwege bureaucratische obstakels en beperkte capaciteit. “We doen het stap voor stap. Eerst zijn kassasystemen verplicht gesteld, en nu richten we ons op etikettering en certificering”, lichtte Kuldipsingh toe.
De maatregelen zijn volgens de minister niet alleen gericht op importbeperking, maar ook op het stimuleren van lokale productie en ondernemerschap. “Als we minder afhankelijk willen zijn van buitenlandse producten, moeten we onze eigen productiecapaciteit vergroten.”
Met deze aanpak hoopt de minister de economie duurzamer te maken en de druk op de valutamarkt te verminderen, terwijl lokale ondernemers de ruimte krijgen om te groeien. “Dit zijn noodzakelijke stappen om de stabiliteit en toekomst van onze economie te waarborgen”, aldus Kuldipsingh.
The post EZ-minister: ‘Regering werkt aan importbeperking’ ..
- CLAD-onderzoek nog niet afgerond..
- Korpschef belooft aanpak dienstverlening afdeling Verkeer..
- NPS gelooft in mega-snelle transformatie van Surinaamse eco…..
- Anieta Hermien Uiterloo-de Vries..
- Grot Harvey Ricardo..
- Gisela Willemine Bernadette Klaiber..
- ECD neemt knoflook in beslag wegens prijsopdrijving..
- Ramadhin wil correct overzicht achterlaten voor opvolger..
- Spong: OM is vrij de gegevens van obductie Bouterse beken…..
- ECD sluit weer winkels wegens prijsopdrijving..
- Lange arm..
- Spong: “Nabestaanden van Bouterse hebben weinig reden tot k…..
- Families en toeristen brengen virussen uit Nederland..
- MinOWC bekroont vijf ‘medewerkers van het jaar’..
- Dertien Cubaanse soldaten vermist na explosies in munitiede…..
- ECD sluit supermarkten voor prijsopdrijving..
- Afgenomen vertrouwen..
- Nederland draagt 5 miljoen euro bij aan Surinaams Productie…..
- Kabinet van de President biedt Huize Ashiana verdere onders…..
- Eerste persoon besmet met vogelgriep in Louisiana overleden..
- De Surinaamse Effectenbeurs (2)..