Expo ‘In the Face of Change weerspiegelt huidige tijdgeest

01/11/2020 22:11 – Audry Wajwakana

Een persoon opgesloten in een vogelkooi, één van de werken van Sunil Puljhun.  
PARAMARIBO – De kunst- en cultuursector is één van de hardst getroffen sectoren door de coronacrisis. Dit, omdat alle activiteiten meteen on hold werden gezet. Met het dalen van het aantal besmettingen in Suriname, is het nu weer mogelijk evenementen te organiseren met in acht neming van de Covid-19-protocollen.
Na bijkans zeven maanden presenteert Readytex Art Gallery van 6 tot en met 28 november ‘In the Face of Change’. “Voor deze tentoonstelling wilden we iets doen wat past bij deze tijd”, zegt galeriehouder Monique Nouh Chaia. “De titel beeldt veel lagen over de huidige situatie in ons land uit. We zitten onder meer in de coronapandemie, de economische malaise, het feit dat we een regeringswisseling hebben gehad en de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Waar gaan we na 45 jaar naartoe en met het feit dat het coronagebeuren veel in ons heeft veranderd.”
Vanuit deze basisgedachte werd er een beroep gedaan op de kunstenaars, die verbonden zijn aan de galerie, om hun werkstukken te maken. De meeste kunstenaars verleenden hun medewerking. Ook werken van kunsticoon Soeki Irodikromo zullen in deze tentoonstelling worden opgenomen. De werken van John Lie A Fo, die in Frans-Guyana woont, worden vanwege de gesloten grenzen via een televisiescherm vertoond.
Omdat het virus nog rondwaart is er geen openingsavond als voorheen. De aanpassingen op locatie aan de Steenbakkerijstraat zijn al zichtbaar wanneer de Ware Tijd langsloopt. De glazendeuren van de galerie zijn gesloten. Op het glas wordt met twee velletjes papier verwezen naar de ‘voorlopige’ ingang, om de hoek van de Readytex-winkel. Sinds de uitbraak van Covid-19 hanteert Readytex slechts één ingang voor de galerie: de winkel en de craftshop. Bij de ingang staan twee medewerkers gereed om de temperatuur op te meten en de handen van bezoekers met handsanitizer te reinigen.
Op de begane grond van de galerie valt tussen alle schilderijen en andere kunstwerken een enorm betonnen beeld van een man op, die op zijn schouders een tyap sjouwt. Hij lijkt voortgeduwd te worden op een bolvormige figuur, die gelijkenissen toont met Covid-19. Het beeld is vervaardigd door kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj, die een arbeidende Surinamer heeft uitgebeeld aan de vooravond van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid.
Volgens de kunstenaar staat de Surinamer na 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid nog steeds stil bij de eerste fase van ontwikkeling, namelijk (symbolisch) de grond (Moeder Aarde), waarop de inwoners hun bestaan moeten opbouwen. De tyap is symbool voor grondbewerking en opbouw. De Surinamer krijgt een duw van de speelse corona, die een speelse dick head heeft. “Symbolisch n…t het ons”, geeft de kunstenaar de verklaring hiervoor. “Dit beeld kan zowel in de politieke context, vaderlandsliefde en in de context van de arbeidende klasse, die momenteel slachtoffer is van de coronapandemie, geplaatst worden”, zegt Nouh Chaia.
De werken van Ramsamoedj, Sunil Puljhun en Rinaldo Klas zijn de eerste werken die de galerie binnen heeft. De andere stukken worden nog bezorgd. De voorbereiding voor deze tentoonstelling vond drie maanden geleden plaats, vertelt Nouh Chaia. Vanwege de pandemie moest de galerie haar geplande activiteiten, die al voor een jaar waren uitgezet, annuleren. De laatste ‘Thursday Night Feature’ was in februari, de tentoonstelling over Nola Hatterman.
Door dagelijks WhatsAppberichten van een kunstwerk met uitleg te sturen, probeert de galerie kunstliefhebbers te bereiken. Via de socialmediapagina’s en de website wordt informatie over de kunstwerken en kunstenaars gedeeld. Ook Readytex Art Gallery kan vanwege de huidige situatie geen grote activiteiten organiseren. Gedurende de tentoonstelling zal de galerie haar eigen ingang gebruiken, met in achtneming van de Covid-19-veiligheidsprotocollen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname