Explosies bij drie geldwisselkantoren Surichange Amsterdam

In Amsterdam zijn vannacht vlak na elkaar drie explosieven afgegaan bij een drietal geldwisselkantoren van Surichange.
De explosies vonden rond 03.00 uur lokale tijd vannacht “kort na elkaar” plaats, zegt een politiewoordvoerder bij de Amsterdamse omroep AT5. “Er zijn nergens gewonden, maar er is wel veel schade.”
Het ging om kantoren van de keten Suri-Change Money Transfer aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West, de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam-Oost en de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost.
De politie onderzoekt op dit moment wat voor springstoffen zijn gebruikt en wat het motief zou kunnen zijn voor het aanbrengen van de explosieven.
In maart kwam naar buiten dat politie en Openbaar Ministerie in Nederland vermoeden dat twee derde van alle betalingen voor cocaïnetransporten naar Nederland via een uitgebreid en ondergronds crimineel bankensysteem loopt.
Volgens de opsporingsdiensten bestaat er een wereldwijd netwerk van geldmakelaars en ondergrondse bankiers, die crimineel vermogen beheren en het ongezien van het ene land naar het andere land sluizen. Zij genieten het vertrouwen van criminelen en regelen dat geld wordt ingenomen en uitgekeerd.
De keten Suri-Change Money Transfer wordt in dit kader onderzocht door het Openbaar Ministerie.