Rudolf Elias, voormalig directeur van Staatsolie, stelt dat er tot op heden geen duidelijk plan bestaat voor de ontwikkeling van de olie- en gassector. Hij waarschuwt dat Suriname mogelijk in een ‘resource curse’ terechtkomt, waarbij niemand profiteert van de olie-inkomsten. Landen als Nigeria en Angola hebben ervaring met deze problematiek.
Er moet volgens Elias met de grootste spoed breed gediscussieerd worden met alle lagen van de samenleving om vast te stellen wat de strategie is voor de miljardeninkomsten die Suriname vanaf 2028 zal ontvangen. Die strategie zal bepalend zijn voor de snelheid van de ontwikkeling van het land.
Een nadeel van een te snelle ontwikkeling is dat er bijvoorbeeld illegale immigratie kan plaatsvinden. Elias benadrukt dat het van belang is dat er een team van specialisten fulltime bezig gaat met deze strategie.
In het programma Achter ’t Nieuws van STVS zegt de voormalig Staatsolie-topman dat landen zoals Noorwegen, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten dit goed hebben aangepakt, en Suriname zou dit voorbeeld moeten volgen.
Elias voorspelt dat de staatsinkomsten van US$ 1,2 miljard per jaar zullen stijgen naar bijna US$ 7 miljard in 2030. Hij waarschuwt dat het een Formule 1-snelheid betreft, die goed gemanaged moet worden.
Hans Hiralal, lid van de Local Content Board en ook aanwezig in het programma, gaf aan dat zijn team sinds 2022 met verschillende stakeholders heeft gesproken. Er is nog geen informatie naar buiten gebracht omdat de Final Investment Decision (FID) nog niet bekend was. Hij garandeert echter dat er veel werk op de achtergrond is verricht. Daarnaast is er een blauwdruk gepresenteerd aan president Chan Santokhi als leidraad voor het olie- en gasbeleid.
Elias reageerde door te stellen dat de gesprekken met de stakeholders geïsoleerd hebben plaatsgevonden. De voormalig Staatsolie-topman merkte op dat een wet op local content of een welvaartsfonds Suriname niet veel zal helpen.
Er moet een visie ontwikkeld worden, die eerst moet worden doorgerekend, waarna de rest volgt en binnen die visie moet passen. Elias gaf aan met enkele politieke partijen te hebben gesproken om dit beleid uit te leggen. Tot nu toe zijn er gesprekken gevoerd met de NDP, VHP en ABOP. In januari staat de NPS op het programma.
Hiralal is het ook eens dat het beter moet en dat er een duidelijk plan moet komen waar Suriname zich aan kan vasthouden. Hij pleit ervoor dat het welvaartsfonds zo wordt ingericht dat het daadwerkelijk bijdraagt aan de nationale ontwikkeling.
- Waterpeil Stuwmeer al vier meter lager dan normaal..
- Bezorgdheid over ernstige bedreiging afdeling Cold Case..
- Partijen..
- Gemeenschap Ovia Olo verheugd met mini-kunstgrasveld..
- NDP Infocentrum Frimangron ter ere van DDB..
- Benoeming Mangre..
- Jagdeo: ‘Overheidsparticipatie in diepwaterhavenproject noo…..
- President heeft onderhoud met delegatie Hart voor Den Haag..
- Politieagenten Cold Case Unit bedreigd door criminelen..
- Om trots op te zijn?..
- Kasimex House Band imponeert tijdens ‘Wi Na Wan Holland 202…..
- Korpschef reageert op vuurwapens op Braziliaans vaartuig en…..
- Kustwacht Suriname houdt illegale vissers aan met haaien..
- ‘Gaspotentieel kan aanzienlijk bijdragen aan economie’..
- Business School Netherlands biedt praktische masteropleidin…..
- Strafzaak tegen verdachten in Kippie-project uitgesteld tot…..
- OM start bewustwordingsproject over grooming en kinderporno…..
- Rusland pakt militair materieel in op basis in Syrië..
- Stichting Vrienden van Suriname stuurt hulpgoederen voor Di…..
- Staatsolie schenkt SRD 1 miljoen aan Bloedbank..
- VSB: Ernstige tekortkomingen governance beleid..