Rudolf Elias, voormalig directeur van Staatsolie, stelt dat er tot op heden geen duidelijk plan bestaat voor de ontwikkeling van de olie- en gassector. Hij waarschuwt dat Suriname mogelijk in een ‘resource curse’ terechtkomt, waarbij niemand profiteert van de olie-inkomsten. Landen als Nigeria en Angola hebben ervaring met deze problematiek.
Er moet volgens Elias met de grootste spoed breed gediscussieerd worden met alle lagen van de samenleving om vast te stellen wat de strategie is voor de miljardeninkomsten die Suriname vanaf 2028 zal ontvangen. Die strategie zal bepalend zijn voor de snelheid van de ontwikkeling van het land.
Een nadeel van een te snelle ontwikkeling is dat er bijvoorbeeld illegale immigratie kan plaatsvinden. Elias benadrukt dat het van belang is dat er een team van specialisten fulltime bezig gaat met deze strategie.
In het programma Achter ’t Nieuws van STVS zegt de voormalig Staatsolie-topman dat landen zoals Noorwegen, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten dit goed hebben aangepakt, en Suriname zou dit voorbeeld moeten volgen.
Elias voorspelt dat de staatsinkomsten van US$ 1,2 miljard per jaar zullen stijgen naar bijna US$ 7 miljard in 2030. Hij waarschuwt dat het een Formule 1-snelheid betreft, die goed gemanaged moet worden.
Hans Hiralal, lid van de Local Content Board en ook aanwezig in het programma, gaf aan dat zijn team sinds 2022 met verschillende stakeholders heeft gesproken. Er is nog geen informatie naar buiten gebracht omdat de Final Investment Decision (FID) nog niet bekend was. Hij garandeert echter dat er veel werk op de achtergrond is verricht. Daarnaast is er een blauwdruk gepresenteerd aan president Chan Santokhi als leidraad voor het olie- en gasbeleid.
Elias reageerde door te stellen dat de gesprekken met de stakeholders geïsoleerd hebben plaatsgevonden. De voormalig Staatsolie-topman merkte op dat een wet op local content of een welvaartsfonds Suriname niet veel zal helpen.
Er moet een visie ontwikkeld worden, die eerst moet worden doorgerekend, waarna de rest volgt en binnen die visie moet passen. Elias gaf aan met enkele politieke partijen te hebben gesproken om dit beleid uit te leggen. Tot nu toe zijn er gesprekken gevoerd met de NDP, VHP en ABOP. In januari staat de NPS op het programma.
Hiralal is het ook eens dat het beter moet en dat er een duidelijk plan moet komen waar Suriname zich aan kan vasthouden. Hij pleit ervoor dat het welvaartsfonds zo wordt ingericht dat het daadwerkelijk bijdraagt aan de nationale ontwikkeling.
- Strafzaken tegen Adhin en Hoefdraad worden in januari vervo…..
- ‘Edelstenen dragen energie die helend en inspirerend kan zi…..
- Minister Kuldipsingh niet volledig tevreden over voortgang …..
- 40 maanden cel voor smokkel van cocaïne uit Suriname in Ned…..
- Bagatalliseren van het leed van onze Surinamers..
- Santokhi’s dorpspolitiek..
- Minister Nurmohamed over Bouva: “We lossen al die shitprobl…..
- Regering versterkt sociale steun door middel van vouchersys…..
- Politie Henar pleegt drugsinvallen..
- Tientallen honden in erbarmelijke toestand aangetroffen..
- President tevreden over gevoerd beleid van de afgelopen 4,5…..
- Cuba: Stroomuitval en tekorten schrikken bezoekers af..
- Kerstvoorstelling Balletschool Marlène na zeven jaar terug..
- Stichting 1 voor 12 stopt per 1 januari met broodlevering a…..
- President ontvangt CCK en IRIS dinsdag..
- Het verdriet van Nickerie (2): Treurnis op de markt..
- Ruim 100 voertuigen voor versterking politiecapaciteit arri…..
- Project ‘Sociaal agogische vorming in buurten’ moet jeugd C…..
- Weer SLM-toestel beschadigd..
- Nieuw BOG gebouw zal in juili 2025 worden opgeleverd..
- Ontsluitingswerkzaamheden op beruchte Sabaku-village gestar…..