Ex-minister Somohardjo dropt strafklacht bij pg vanwege ‘Blauwmeer-schandaal’

Bronto Somohardjo, voormalig minister tevens ondervoorzitter van Pertjajah Luhur, heeft dinsdag een strafklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) in verband met de zogenaamde ‘Blauwmeer-deal’. Hij is van mening dat de zaak grondig moet worden onderzocht vanwege een sterke geur van corruptie. Tussen 10 en 25 juni 2024 heeft de Ware Tijd een artikelenserie aan deze kwestie gewijd.

Tekst Ivan Cairo

Beeld FB DNA & Google Earth

“Mijn belangrijkste drijfveer voor de strafklacht zijn de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, waarbij ik persoonlijk heb meegemaakt dat de tijd van verdeel en heerspolitiek, de politiek van chaos en misleiding tot het verleden moet gaan behoren. Het volk snakt naar nieuwe politiek, naar zuivere, integere en transparante politiek. Halal-politiek, dat is de toekomst: politiek van eerlijkheid en rechtvaardig”, stelt de politicus tegenover de Ware Tijd.

“Dat is precies een move van het oude systeem: krom trekken wat recht is, meten met twee maten. Het recht is in hun ogen niet gelijk voor eenieder”

Hij voegt eraan toe dat sinds het voeren van halal-politiek door hem is gelanceerd “mensen hebben gezien dat ik onbevreesd ben en onbevlekt – ook al willen sommigen er alles aan doen om me te bevlekken, een rein geweten vreest geen kwaad – en hebben mij om die redenen benaderd om de grote pataka aan te pakken”.

Gewaarschuwd

De klacht gaat over de aankoop in augustus 2019 van een terrein van ruim 574.255 hectare door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor twintig miljoen US dollar. Dit gebeurde als onderdeel van een reddingsplan voor De Surinaamsche Bank (DSB). Het terrein was eigendom van Panaso Vastgoed, een dochteronderneming van DSB-Assuria Vastgoed.

Uit onderzoek van de Ware Tijd is gebleken dat juristen, onder wie advocaten en notarissen, de betrokken vastgoedbedrijven al in 2018 hadden gewaarschuwd voor juridische problemen met de titel van het terrein. Ook advocatenkantoren werden gewaarschuwd om niet betrokken te raken bij transacties over de betreffende terreinen.

De verkoopovereenkomst werd getekend door toenmalig CBvS-governor Robert van Trikt. Uiteindelijk werd de deal, na aantreden van Maurice Roemer als governor, teruggedraaid vanwege de geconstateerde juridische problemen.

De ex-minister wijst er in zijn verzoek aan de procureur-generaal op dat DSB en Assuria op de hoogte waren van het feit dat Panaso Vastgoed geen beschikkingsbevoegdheid had over de terreinen vanwege de gebrekkige titel. Desondanks verkocht Panaso Vastgoed de percelen aan de CBvS, om DSB te redden.

Somohardjo: “Ondanks de waarschuwingen van de juristen hebben de bestuurders van Panaso Vastgoed NV de percelen verkocht aan de CBvS met als overweging dat de transactie belangrijk was om DSB te redden. Deze transactie was in strijd met de figerende Bankwet, aangezien de CBvS wettelijk geen onroerende goederen mocht kopen anders dan voor gebruik voor de uitoefening van het bankbedrijf.” Het was volgens hem evident dat de percelen niet konden worden overgedragen.

Onverklaarbaar prijsverschil

Bovendien waren de terreinen die aan de CBvS waren verkocht onderdeel van een ruil- en conversietransactie in 2012, waarbij de geschatte waarde ongeveer 3,3 miljoen euro bedroeg. De ex-minister vraagt zich af hoe het grote prijsverschil tussen 3,3 miljoen euro en de verkoopprijs van twintig miljoen US dollar te verklaren is.

De politicus zegt de artikelenserie van de Ware Tijd te hebben genomen als bron van zijn klacht na deze te hebben gelezen. De politicus vermoedt dat er strafbare feiten zijn gepleegd bij de verkooptransactie, die neerkomen op wittenboordencriminaliteit. Op basis van de door hem gepredikte halal-politiek acht Somohardjo het zijn plicht de strafklacht bij het OM in te dienen.

Onacceptabel

Het is onacceptabel, aldus de politicus, dat personen en andere rechtssubjecten strafbare feiten plegen, opzettelijk schade aanrichten, daar voordeel hebben zonder te worden gestraft. Corruptie moet, aldus Somohardjo, hard worden aangepakt. Hij zegt, evenals grote delen van het volk, ziek te zijn van corruptie en machtsmisbruik. Daarom heeft hij gehandeld door een strafklacht in te dienen.

Hij geeft ook aan bezig te zijn met een andere zaak waarin vooraanstaande Surinamers zijn betrokken. “Die case zal Suriname op zijn grondvesten doen schudden en zal moeten blijken of wet en recht in ons land voor iedereen gelijk is.”

“Deze transactie was in strijd met de figerende Bankwet, aangezien de CBvS wettelijk geen onroerende goederen mocht kopen”

De PL-topper is niet verbaasd over geluiden dat de regering naar juridische mogelijkheden zou zoeken om de grondtitel in orde te maken voor Panaso Vastgoed. De feiten zijn al gepleegd en kunnen niet meer ongedaan worden gemaakt, meent hij. Toch zal dat worden gepoogd. “Dat is precies een move van het oude systeem: krom trekken wat recht is, meten met twee maten. Het recht is in hun ogen niet gelijk voor eenieder. Kijk maar naar mijn case.”

Volgens Somohardjo zijn “valse bewijzen” aan de president gepresenteerd, waarna de vicepresident zijn ontslag eiste. Om de druk voor het …