Ex-minister Peneux: “Onderwijs is een totale chaos”

Voormalig minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), Robert Peneux, luidt de noodklok over de huidige staat van het onderwijssysteem in het land. Volgens hem heerst er “totale chaos”, waarbij essentiële structuren zijn afgebroken en de onderwijskwaliteit drastisch is gedaald. In een interview met de STVS wijst Peneux op een gezagscrisis binnen het ministerie, waarbij sommige schooldirecteuren volgens hem proberen te bepalen wat de minister moet doen.
“De leiding ontbreekt, en dat ondermijnt het hele systeem,” stelt hij. Een ander zorgwekkend punt dat Peneux aankaart, is het uitreiken van diploma’s zonder een valide onderwijskundige basis. “Daardoor wordt de toekomst van kinderen ernstig in gevaar gebracht,” zegt hij. Daarnaast kampen veel scholen met een tekort aan leermaterialen en is het managementniveau onder schoolleiders vaak onvoldoende — zowel vakinhoudelijk als organisatorisch.
Volgens de voormalige bewindsman is inmiddels 40 procent van het onderwijskader onbevoegd, en het tekort aan vakdocenten neemt toe. Als deze trend doorzet, vreest Peneux dat scholen gedwongen zullen worden hun deuren te sluiten. “Een ongeschoold volk leidt tot losbandigheid,” waarschuwt hij.
Peneux roept de nieuwe onderwijsminister op om dringend en daadkrachtig in te grijpen. Hij stelt onder meer voor het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken, zodat meer onderwijsgevenden behouden blijven voor het land.
Daarnaast pleit hij voor de herintroductie van het toekennen van een studiestipendium, om studenten te stimuleren een opleiding tot leerkracht te volgen. Dit systeem werd in 1994 onder minister Gerard Hiwat ingevoerd, maar later afgeschaft.
Peneux dringt aan op een structurele verbetering van de salarissen voor onderwijspersoneel. “Zonder goede arbeidsvoorwaarden verliezen we de strijd om kwalitatief onderwijs,” besluit hij.