Voormalig minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, heeft zijn visie gegeven op de machtsoverdracht in 2020. Volgens hem handelde de vorige regering te kwader trouw en deed zij er alles aan om het de nieuwe regering vanaf dag één moeilijk te maken. Zo werd een bedrag van US$ 272 miljoen weggehaald van de rekening van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waardoor de nieuwe regering daar geen gebruik van kon maken.
ADVERTENTIE
Achaibersing geeft aan dat hij via NDP-kringen heeft gehoord dat voormalig president Desi Bouterse zou hebben uitgesproken dat hij benieuwd was of Achaibersing in staat zou zijn de lonen en vakantiegelden uit te betalen.
De oud-minister geeft aan dat het hem bij zijn aantreden in 2020, dankzij goede gesprekken met bankiers in Suriname, gelukt is om bijna een miljard SRD te lenen voor het uitbetalen van lonen, vakantiegelden en AOV. Dit bedrag is, conform afspraken, binnen een jaar volledig terugbetaald aan de banken.
In gesprek met Radio ABC verklaarde Achaibersing dat er veel is onderhandeld met schuldeisers om stabiliteit te brengen in de economie en de financiële positie van de overheid. Over de kritiek op bepaalde missers binnen de huidige regering zei hij dat er met betrekking tot NV Surfin niets verkeerd is gedaan, aangezien zaken al vroeg zijn getorpedeerd. Volgens hem zijn deze kwesties zelfs besproken met de CBvS-governor.
Verder ontkracht Achaibersing de bewering dat er een monetaire reserve aanwezig was die goed was voor minimaal drie maanden import. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat, als er werkelijk voldoende reserves waren, de vorige regering dan toch is overgegaan tot het aanspreken van de kasreserve van het land.
Hij benadrukt dat hij nooit overgegaan is tot monetaire financiering, en dat de huidige regering bij aantreden ruim anderhalf jaar beleid heeft gevoerd zonder leningen, omdat het IMF op dat moment nog niet betrokken was. “Wie iets anders beweert, moet dat met bewijzen onderbouwen,” aldus de gewezen minister.
Achaibersing merkt op dat de komende jaren economisch uitdagend zullen zijn voor Suriname. Er is volgens hem prudent beleid nodig, maar hij gelooft dat het financieel beter zal gaan met het land als er deskundige mensen aan het roer staan.
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar..
- Annand Jagesar waarschuwt voor risico’s bij olie-exploitati…..
- Tyrone Spong verliest bij rentree..
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)..
- Brunswijk baseert groei ABOP op aantal mensen dat zijn kabi…..
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..
- Oud-president Wijdenbosch wordt zaterdag begraven..
- Kort geding over CHof-uitspraak auteursrechten ingetrokken..
- Bewoner en kleinkinderen ontsnappen aan woningbrand..
- Kelvin Koniki wordt morgen toegelaten tot De Nationale Asse…..
- Personeel PCS weer aan het werk na uitbetaling achterstalli…..
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsd…..
- Chas Mijnals dient klacht in tegen Alice Amafo bij PG..
- Ramdin verwacht goede samenwerking met eerste vrouwelijke a…..
- Orie versus Burleson in titanenstrijd om damkampioenschap..