Voormalig minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, heeft zijn visie gegeven op de machtsoverdracht in 2020. Volgens hem handelde de vorige regering te kwader trouw en deed zij er alles aan om het de nieuwe regering vanaf dag één moeilijk te maken. Zo werd een bedrag van US$ 272 miljoen weggehaald van de rekening van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waardoor de nieuwe regering daar geen gebruik van kon maken.
ADVERTENTIE
Achaibersing geeft aan dat hij via NDP-kringen heeft gehoord dat voormalig president Desi Bouterse zou hebben uitgesproken dat hij benieuwd was of Achaibersing in staat zou zijn de lonen en vakantiegelden uit te betalen.
De oud-minister geeft aan dat het hem bij zijn aantreden in 2020, dankzij goede gesprekken met bankiers in Suriname, gelukt is om bijna een miljard SRD te lenen voor het uitbetalen van lonen, vakantiegelden en AOV. Dit bedrag is, conform afspraken, binnen een jaar volledig terugbetaald aan de banken.
In gesprek met Radio ABC verklaarde Achaibersing dat er veel is onderhandeld met schuldeisers om stabiliteit te brengen in de economie en de financiële positie van de overheid. Over de kritiek op bepaalde missers binnen de huidige regering zei hij dat er met betrekking tot NV Surfin niets verkeerd is gedaan, aangezien zaken al vroeg zijn getorpedeerd. Volgens hem zijn deze kwesties zelfs besproken met de CBvS-governor.
Verder ontkracht Achaibersing de bewering dat er een monetaire reserve aanwezig was die goed was voor minimaal drie maanden import. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat, als er werkelijk voldoende reserves waren, de vorige regering dan toch is overgegaan tot het aanspreken van de kasreserve van het land.
Hij benadrukt dat hij nooit overgegaan is tot monetaire financiering, en dat de huidige regering bij aantreden ruim anderhalf jaar beleid heeft gevoerd zonder leningen, omdat het IMF op dat moment nog niet betrokken was. “Wie iets anders beweert, moet dat met bewijzen onderbouwen,” aldus de gewezen minister.
Achaibersing merkt op dat de komende jaren economisch uitdagend zullen zijn voor Suriname. Er is volgens hem prudent beleid nodig, maar hij gelooft dat het financieel beter zal gaan met het land als er deskundige mensen aan het roer staan.
- Para-plantages protesteren tegen bezoek president Santokhi..
- Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS e…..
- Animatieprogramma ‘Mi tori’: Over identiteit en het durven …..
- ROMMEL OPRUIMEN..
- Meer dan 1400 ordehandhavers getraind voor veilige en orden…..
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag..
- President Santokhi in dialoog met strategische beroepsgroep…..
- Paus roept op tot vrijlating journalisten bij eerste ontmoe…..
- Gisla Marie Blankendal (75) Paramaribo 7-5-2025..
- zuster Rita Norine Arceluz Sarduy-Harry (71) Den Haag 8-5-…..
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder voorui…..
- Khudabux: vanwege partijdigheid ging Baitali in beroep bij …..
- Van militair tot kapper: samenleving spreekt president tijd…..
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integ…..
- Colporteur oproepingskaarten voor verhoor opgebracht door d…..
- Paraplantages: ‘President en VHP niet officieel ontvangen b…..
- Project Weg naar Zee niet stopgezet..
- Regering breidt Project Schoolbroodpakket uit naar 180 scho…..
- Simons: ‘We willen het beter doen dan deze huidige regerin…..
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en to…..
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgro…..