‘Ex-militairen nog dieper de put in gezakt’

27/10/2020 19:52 – Merredith Bruce

Waldo Jameson :  
PARAMARIBO – Verwijzend naar de moeilijker geworden financieel-economische situatie, zijn de verwachtingen van de Surinaamse Vereniging van Veteranen en Ex-Militairen over wat de huidige regering voor deze groep kan doen, “hoog”. Dat zegt voorzitter Waldo Jameson desgevraagd tegen de Ware Tijd.
Volgens hem is de groep mede door de gevolgen van de Covid-19-pandemie “nog dieper in de put gezakt.” De vereniging heeft vrijdag een ontmoeting gehad met het bestuur van de stichting Re-integratie Ex-militairen aan wie er enkele punten uit haar wensenpakket zijn voorgehouden om deze door te geleiden naar het ministerie van Defensie. De stichting, die woensdag haar veertigjarig bestaan herdacht, is een werkarm van het ministerie en fungeert als tussenpersoon tussen de vereniging en het departement.
Jameson zegt in gesprek met de Ware Tijd dat met de stichting is afgesproken om na de bestuursverkiezingen van de vereniging in december verder te praten over de resterende punten in het wensenpakket. Het gaat om onder andere de verhoging van de resocialisatietoelage, huisvesting en werkgelegenheid. De vereniging had in juli een petitie aangeboden aan de DNA met daarin punten die nog gerealiseerd moeten worden. Reagerend op het veertigjarige bestaan van de stichting Re-integratie Ex-militairen, spreekt Jameson van een “overall” goede samenwerking de afgelopen jaren. Hij ontkomt er echter niet aan om te zeggen dat de vereniging zo af en toe in de clinch raakte met de stichting, omdat niet alles naar wens ging. “De stichting was eigenlijk aan handen en voeten gebonden, want ze zijn afhankelijk van het ministerie van Defensie”, verklaart Jameson dit.
Dat president Chandrikapersad Santokhi een niet-militaire achtergrond heeft in tegenstelling tot zijn voorganger Bouterse, zal, naar Jameson denkt, geen rol spelen bij de mate waarin de belangen van de doelgroep gediend zullen worden. Dat zaken bij de vorige regering zijn blijven liggen, zegt hij, kun je niet toeschrijven aan Bouterse. “Het zijn de ministers die de scepter zwaaiden bij Defensie, zíj hebben de dingen niet volledig opgepakt conform ons wensenpakket terwijl ik heb vernomen dat Bouterse wél de opdrachten gaf”, zegt hij met enige stemverheffing.
Hij werpt op dat Ivan Fernald met een niet-militaire achtergrond die in het derde kabinet-Venetiaan van 2005-2010 minister is geweest van Defensie, “heel veel” heeft weten te realiseren voor de doelgroep. Van het creëren van banen tot het instellen van een resociaisatietoelage. Dit is overigens vaker aangehaald door de vereniging. Jameson zegt tegen de periode van de bestuursverkiezingen op 23 december meer te zullen vertellen over de verwachtingen vanuit de vereniging van deze regering. Hij gaat voor nog een termijn als voorzitter.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname