De veroordeelde ex-commando Sil A., wil in het hoger beroep van zijn strafzaak, medewerkers van de geheime diensten laten getuigen. Volgens hem, waren zij op de hoogte van zijn contact met een veroordeelde drugscrimineel én van zijn experimenten met versleutelde communicatie die vaak door criminelen wordt gebruikt. Dat meldt AD.nl.
A. werd in 2023 veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens betrokkenheid bij de voorbereiding van twee grote transporten van cocaïne van Suriname naar de havens van Antwerpen en Hamburg. Ook is bewezen verklaard dat hij als wapenhandelaar optrad voor zijn jeugdvriend Gregory F., die inmiddels is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.
Bij de start van het hoger beroep verklaarde A. zich “helemaal niet eens” met het vonnis.
Hij ontkent dat hij betrokken was bij versleutelde gesprekken over drugssmokkel en vindt dat de rechtbank de bijzondere omstandigheden waarin hij als militair opereerde onvoldoende heeft meegenomen.
A. had als commando een voortrekkersrol binnen een nieuwe verkenningseenheid van de landmacht. In die hoedanigheid testte hij namens Defensie systemen voor versleutelde communicatie en adviseerde hij over de aanschaf van wapens. Zijn advocaten Haroon Raza en Michael Ruperti stellen dat hij soms buiten de gebaande paden handelde om resultaten te boeken. “Hij is een ervaren militair die veel vrijheid kreeg. Dat ging niet altijd volgens de regels”, aldus de verdediging.
Volgens de advocaten, onderhield A. met medeweten van de geheime diensten, contact met Gregory F. en werd hij zelfs aangemoedigd dat contact warm te houden. Die context is volgens hen essentieel om te beoordelen of er sprake was van opzet of dat A. slechts handelde in een operationeel kader, wat invloed kan hebben op de strafmaat. Daarom wil hij de betrokken inlichtingenmedewerkers laten getuigen.
Ook zou het Openbaar Ministerie ten onrechte berichten over cocaïnetransporten aan hem linken. De verdediging sluit niet uit dat anderen gebruikmaakten van de telefoonnummers waarmee A. eerder testte via het versleutelde systeem van Sky ECC.
A. kwam in beeld bij politie en justitie toen zij het criminele netwerk rond Ridouan Taghi onderzochten. Daarbij stuitten ze op Gregory F., die in contact stond met Taghi. A. stelt zelf dat hij Taghi nooit heeft gekend en zelfs met de geheime diensten heeft gesproken over mogelijke operaties om Taghi in Dubai te ontvoeren of te neutraliseren.
Bron: AD.nl, bewerkt en samengevat.
The post Ex-commando wil getuigen over coketransporten uit Suriname ..
- Verdachte aangehouden voor schietincident aan de Parijsstra…..
- Dagblad Suriname..
- Column: A ten doro… fu lusu den privilege..
- Verkiezingsuitslag heeft nog geen juridische geldigheid..
- Actieprogramma voor pensioencrisis op tafel bij SBF..
- De Opkomst van Narcoterroristen in Colombia..
- FIFA’s $2 Billion Extravaganza Kicks Off With Just a …..
- SLM is Casas US$ 3 miljoen schuldig..
- ‘Bigi Boy’ wint tweede Dirty Boxing Championship..
- Wisse behoudt wereldtitel..
- SEOGS 2025: Surinames grootste energie-evenement maakt spro…..
- RAVAKSUR wenst uitgenodigd te worden door NDP voorzitter Je…..
- Politieactie Wilhelminastraat: 18 bromfietsen en 1 auto in …..
- Verdachte ingerekend voor neerschieten man..
- 180 jaar Nederlandse boeren in Suriname: een grootse vierin…..
- Politie houdt schutter aan na schietpartij en beroving in P…..
- Coalitievorming een stoelendans om aan de macht te blijven..
- OM onderzoekt lek missives president: wie heeft gelekt?..
- Titelgevecht lonkt voor Bigi Boy na debuutsucces..
- Koerschaos en coalitie-onzekerheid: een explosieve mix..
- Strafzaak tegen Kromosoeto en medeverdachten hervat..