De veroordeelde ex-commando Sil A., wil in het hoger beroep van zijn strafzaak, medewerkers van de geheime diensten laten getuigen. Volgens hem, waren zij op de hoogte van zijn contact met een veroordeelde drugscrimineel én van zijn experimenten met versleutelde communicatie die vaak door criminelen wordt gebruikt. Dat meldt AD.nl.
A. werd in 2023 veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens betrokkenheid bij de voorbereiding van twee grote transporten van cocaïne van Suriname naar de havens van Antwerpen en Hamburg. Ook is bewezen verklaard dat hij als wapenhandelaar optrad voor zijn jeugdvriend Gregory F., die inmiddels is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.
Bij de start van het hoger beroep verklaarde A. zich “helemaal niet eens” met het vonnis.
Hij ontkent dat hij betrokken was bij versleutelde gesprekken over drugssmokkel en vindt dat de rechtbank de bijzondere omstandigheden waarin hij als militair opereerde onvoldoende heeft meegenomen.
A. had als commando een voortrekkersrol binnen een nieuwe verkenningseenheid van de landmacht. In die hoedanigheid testte hij namens Defensie systemen voor versleutelde communicatie en adviseerde hij over de aanschaf van wapens. Zijn advocaten Haroon Raza en Michael Ruperti stellen dat hij soms buiten de gebaande paden handelde om resultaten te boeken. “Hij is een ervaren militair die veel vrijheid kreeg. Dat ging niet altijd volgens de regels”, aldus de verdediging.
Volgens de advocaten, onderhield A. met medeweten van de geheime diensten, contact met Gregory F. en werd hij zelfs aangemoedigd dat contact warm te houden. Die context is volgens hen essentieel om te beoordelen of er sprake was van opzet of dat A. slechts handelde in een operationeel kader, wat invloed kan hebben op de strafmaat. Daarom wil hij de betrokken inlichtingenmedewerkers laten getuigen.
Ook zou het Openbaar Ministerie ten onrechte berichten over cocaïnetransporten aan hem linken. De verdediging sluit niet uit dat anderen gebruikmaakten van de telefoonnummers waarmee A. eerder testte via het versleutelde systeem van Sky ECC.
A. kwam in beeld bij politie en justitie toen zij het criminele netwerk rond Ridouan Taghi onderzochten. Daarbij stuitten ze op Gregory F., die in contact stond met Taghi. A. stelt zelf dat hij Taghi nooit heeft gekend en zelfs met de geheime diensten heeft gesproken over mogelijke operaties om Taghi in Dubai te ontvoeren of te neutraliseren.
Bron: AD.nl, bewerkt en samengevat.
The post Ex-commando wil getuigen over coketransporten uit Suriname ..
- Oud-Oranjevoetballer Quincy Promes in Nederlandse cel..
- Baby van hersendode vrouw in Georgia geboren via keizersned…..
- Magdalena Victorine Bruining gehuwd Feller (80) Paramaribo …..
- Internationale Yoga Dag: Een Oproep tot Eenheid en Gezondhe…..
- Verzetdag 618: Amnesty en 113 organisaties eisen opschortin…..
- CBvS-directeur Dorinnie: “Geen reden tot paniek, SRD is 90 …..
- Korpschef betreurt dat rotte appel van JIT-team betrokken i…..
- Yellow Birds heeft derde volleybaltitel op rij in vizier..
- Boeroe-herdenking met fly-over, motorfietsen en nuchtere re…..
- Brand verwoest kantoorruimtes Will Axwijk Sportcentrum: ‘Di…..
- OKB luidt noodklok: stembureaupersoneel onvoldoende bereken…..
- WISSELKOERS ‘HAT EDE’..
- Nieuwe coalitie houdt koers vast ondanks druk rond vicepres…..
- Herdenking 180 jaar boeroes in Suriname: ‘Als men het heeft…..
- Geen verhoogd risico op meningitis door slakken in Suriname..
- 36 voertuigen overgedragen aan korpsen..
- Korps Politie Suriname (KPS) belegd persconferentie in verb…..
- Condor verlengt finaleserie vrouwenvolleybal..
- 180 jaar Boeroes in Suriname met trots herdacht in Saramacc…..
- VHP: Verkiezingen op alle niveaus bindend verklaard..
- Ondanks vele misstanden: verkiezingen 25 mei 2025 officieel…..