Evenementen mogen op aangepaste wijze doorgaan

16/12/2020 00:00 – Audry Wajwakana

Mensen uit de entertainmentbranche lieten dinsdag hun stem horen.  
PARAMARIBO – De stille protestmanifestatie vanuit de entertainmentsector, dinsdag, op het parkeerterrein van TBL Cinemas, heeft goede resultaten opgeleverd. Evenementen mogen doorgaan, mits men zich aan de protocollen houdt. Aan het ministerie van Volksgezondheid mag toestemming worden gevraagd voor het organiseren van evenementen. “Maar er moeten geen verwachtingen geschept worden”, benadrukte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
Dit is de doorbraak van het gesprek dat Bryan Munstlag, voorzitter van het Platform ter bevordering van Entertainment, cultuur en kunst in Suriname (Pecs), heeft gehad met het kabinet van de president. “Voorheen was er ruis waar er toestemming gevraagd moest worden, maar nu is het duidelijk: bij het ministerie”, zei Muntslag.
Aanleiding voor de stille protestmanifestatie was het normaal voortgang vinden van de Bigisma Dey van first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry ondanks de op maandag afgekondigde nieuwe maatregelen van de overheid. Dit zette kwaad bloed bij de horeca- en entertainmentsector. Na een oproep van onder anderen artiest Damaru voor een stille protestmanifestatie op het parkeerterrein van TBL Cinemas verzamelden rond elf uur ’s morgens ontevreden artiesten en mensen die indirect dupe zijn van de situatie. De politie was erbij voor eventueel calamiteiten.
Aanwezigen uitten hun ontevredenheid dat het zo niet meer langer kan en de situatie onhoudbaar is. “Ook wij hebben onze maandelijkse lasten die we moeten betalen. De afgelopen maanden heb ik geput uit mijn reserves, maar die raken ook op”, zei ondernemer Dino Kappel. Om te voorkomen dat de protestmanifestatie een politiek tintje kreeg, besloot Cyrano Dankoor, lid van Pecs, tot een mediaverklaring. “We zijn niet hier om trammelant of ‘gerger’ te maken, zoals men het heeft opgevat. We zijn hier om op een vriendelijke, niet agressieve manier gehoord te worden en dat men ons nu eindelijk serieus neemt.”
Hij zei dat de Pecs protocollen heeft ontwikkeld om op een verantwoorde manier te kunnen feesten. Diverse artiesten toonden begrip voor de maatregelen van de overheid, maar ze willen ook dat er naar hen wordt geluisterd. “Daarom hebben we drie tot vier maanden gewerkt aan de protocollen om evenementen te kunnen organiseren en om geld te verdienen”, zei Dankoor. Later op de dag is tijdens een persconferentie gezegd dat in het gesprek met de overheid alle ruis is weggenomen.
Door de nieuwe stijging van Covid-19-gevallen zijn de regels aangescherpt. Zo is de avondklok met twee uur vervroegd naar negen uur ’s avonds. Er is een clusterteam (met onder meer districtscommissarissen, leger, politie, BOG en het ministerie van Volksgezondheid) gevormd om de Covid-19-stijging af te remmen. Ramadhin benadrukte het belang van gedragsverandering bij de bevolking. “We zullen nu rekening moeten houden met evenementen en activiteiten waar het op elkaar zijn niet gunstig zal uitpakken”, zei hij tijdens een persconferentie. Hierdoor zullen alle ontspanningsactiviteiten aangepast moeten worden georganiseerd. Op de website van het BOG zijn de protocollen voor het organiseren van events opgenomen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname