EU huldigt Surinaamse activiste Sheila Ketwaru-Nurmohamed met Human Rights Award

‘Er zijn veel resultaten bereikt’
door

PARAMARIBO — “Toen ik ongeveer dertig jaar geleden begon aan de strijd van geweld tegen vrouwen, liep ik over van optimisme. Ik wist niet dat ik zo lang ermee bezig zou blijven.” Dit zei een zichtbaar ontroerde Sheila Ketwaru-Nurmohamed, directeur van Stichting voor de Dienstverlening aan NGO’s, donderdag na ontvangst van de ‘Suriname Human Rights Award’.
Haar legendarische werk is volgens René van Nes, ambassadeur van de Europese Unie in Suriname, niet onopgemerkt gebleven bij grote buitenlandse organisaties. Hij loofde Ketwaru-Nurmohamed voor haar inzet bij het uitreiken van de award. Een publiek bestaande uit onder meer activisten en diplomaten, onder wie de Franse ambassadeur Nicolas de Lacoste, was aanwezig bij de huldiging.

“Professionele begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld ontbreekt. Ook hulp aan daders ontbreekt. De situatie is heel ernstig”
Sheila Ketwaru-Nurmohamed
Huiselijk geweld
“Met collega vrijwilligers begon ik met hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld en met training van counselors en ook mensen van de politie”, blikte Ketwaru-Nurmohamed terug naar het begin van haar ‘carrière’ als activist. Niet lang daarna richtten zij en haar vrijwilligers stichting Stop Geweld tegen vrouwen op. “Dit alles deden we toen nog vrijwillig. Met eigen auto en eigen centen, want organisaties die professioneel werkten in die tijd waren er gewoon niet.”
Ze werkte vervolgens bij stichting BFN, die in 1996 een subsidie van ruim één miljoen Canadese dollar kreeg van de Canada Gender Equality Fund. “Meer dan een half miljoen uit dit bedrag heeft het BFN besteed aan de preventie van huiselijk geweld en bescherming van slachtoffers”, vertelde Ketwaru-Nurmohamed.
Ze benadrukte dat gedurende de tien jaar waarvoor dat bedrag was bestemd vele NGO’s, maar ook overheidsorganen, in aanmerking zijn gekomen voor subsidies uit deze pot. “Er werd ook een uitgebreid politie datasysteem opgezet. Er zijn veel resultaten bereikt en we hebben een aantal structuren op kunnen zetten. Helaas, veel van deze structuren zijn bijna twintig jaar later behoorlijk achteruitgegaan.”
Ondersteuning
Volgens haar is de overheid niet in staat of onwillig om goed beleid te voeren tegen huiselijk geweld. Als voorbeeld noemde ze het seksueel misbruik van vooral jonge meisjes dat met name tijdens de Covid-19-pandemie ernstig is gestegen. “Huiselijk geweld is ook toegenomen tijdens Covid. De datavoorziening is schrikbarend slecht. Het Bureau Gender Aangelegenheden heeft nooit een behoorlijk budget gehad. De crisisopvang van vrouwen en kinderen is nog steeds een heel groot probleem”, somde Ketwaru-Nurmohamed op.
NGO’s die het wel zouden kunnen doen, hebben volgens haar, vanwege de crisis, veel moeite om het hoofd boven water te houden. “Professionele begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld ontbreekt, omdat die al jaren niet meer wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Ook hulp aan daders ontbreekt. De situatie is heel ernstig.”
Ketwaru-Nurmohamed benadrukte dat het werk dat haar organisatie in de afgelopen jaren heeft gedaan niet mogelijk was zonder de hulp van de “vele vrijwilligers en de subsidies van partners zoals de Europese Unie en het fonds van Canada.”

Diverse personen en instanties plaatsten een feliciatieboodschap voor Sheila Ketwaru-Nurmohamed. [: EU]