Er moet een beloning uitgeloofd worden voor degene die een tip geeft die leidt tot de arrestatie van de voortvluchtige veroordeelden Desi Bouterse en Iwan Dijksteel. Er wordt te weinig gedaan om de veroordeelden tot medeplegen van 15-voudige moord op 8 december 1982 op te sporen en te arresteren. Dit zegt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. In een open brief aan de president Chan Santokhi is onlangs gevraagd er alles aan te doen opdat alle veroordeelden gevangen worden genomen.
In het aangepaste programma Welingelichte Kringen op Radio ABC is zondag uitvoerig stilgestaan bij de uitvoering van het vonnis en hoe in de toekomst voorkomen kan worden dat mensenrechtenschendingen zoals op 8 december 1982 en in Moiwana waar minstens 39 mensen gedood zijn, zich herhalen. Jongeren zouden via het onderwijs onderricht moeten worden over deze kwestie. Essed, Eddy Wijngaarde, Sunil Oemrawsingh en Armand van der San benadrukten dat straffeloosheid niet kan worden geaccepteerd in een rechtsstaat.
In de brief aan de president is gevraagd om eerherstel van de 16 mannen die zijn opgepakt, van wie 15 zijn vermoord op 8 december 1982. Er dient ook een gepaste schadevergoeding te worden toegekend aan nabestaanden. Essed voerde aan dat schadevergoeding niet wordt geëist om geldzucht, zoals velen stellen op Facebook, maar het gaat om een recht dat deel is van de rechtspraak. Het gaat om materiële en immateriële schadevergoeding die al 42 jaar is uitgebleven.
Er is contact geweest met een afgezant van de overheid hierover. Indien de Staat en de nabestaanden geen overeenstemming kunnen bereiken, zal deze kwestie voorgelegd worden aan de rechter. Het beste is volgens Essed als er een onderlinge schikking wordt bereikt, want het zou een schande zijn voor de Staat om voor de rechter te worden gedaagd.
Oemrawsingh benadrukte dat het vonnis, dat onherroepelijk is, volledig moet worden uitgevoerd. Alle middelen die beschikbaar zijn moeten worden gebruikt om de voortvluchtige daders op te sporen. Als deze voortvluchtige moordenaars niet worden opgesloten, dan is er sprake van straffeloosheid, stelde Oemrawsingh. Hij merkte op dat het vonnis geen eindpunt is. De hele samenleving heeft geleden onder de dictatuur. Jongeren moeten worden geïnspireerd om te voorkomen dat de rechtsstaat ooit weer op deze manier kan worden overschreden.
- AmCham Suriname versterkt zakelijke banden met Early Christ…..
- Regi Li Fo Sjoe..
- Herdenkingsmonument Nieuw Nickerie laat nog langer op zich …..
- Haïtiaanse bende doodt 110 mensen op verdenking van hekseri…..
- Militaire jungletrainingen afgerond; voertuigen en containe…..
- Ze kunnen het niet helpen..
- MIA-alert uitgegeven voor verdachte schietpartij horecagele…..
- Powisi aangehouden; slachtoffer overleden na steekpartij..
- Radjesh Sieuw Manohar..
- Denneboom Femia Ida..
- Haalbaarheid volwaardig profvoetbal..
- MENSELIJK MET ONZE GASTEN OMGAAN..
- Verboden goederen in cellenhuizen: politie richt pijlen op …..
- Geslaagde bonte avond senioren door Stichting Het Moederhar…..
- Transport voertuigen jungle training naar haven..
- Commissie Monumentenzorg faalt: Gebrekkig beleid brengt erf…..
- MMC neemt voorlopige Kinderafdeling in gebruik na brand..
- Meer dan 90% bosbedekking in plaats van 93%..
- Studenten Vanguard College behalen diploma’s en certificate…..
- Suriname overweegt toetreding tot internationaal verdrag te…..
- Directeur Volksgezondheid: “Meer preventie nodig tegen infe…..