Suriname heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel de malaria-vrije status ontvangen – een historische mijlpaal. Hoewel er de afgelopen jaren incidenteel nog positieve gevallen zijn vastgesteld, ging het daarbij uitsluitend om geïmporteerde infecties. De lokale overdracht van malaria is al geruime tijd tot stilstand gebracht.
In gesprek met de redactie van Suriname suriname laat Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, weten dat Suriname er dankzij gerichte en volgehouden inspanningen in is geslaagd om malaria effectief uit te bannen. “Elke positieve case werd behandeld alsof het een potentiële uitbraak was. We grepen meteen in, testten het hele gebied en startten direct met behandeling,” aldus Jintie.
Een belangrijke succesfactor was het Nationaal Malariaprogramma, dat onder aansturing van het ministerie van Volksgezondheid werd uitgevoerd. Daarbij was intensieve samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de Nationale Werkgroep Malaria-eliminatie essentieel.
Bij elk positief geval werd volgens Jintie direct de methode van ‘direct observed therapy’ toegepast: de medicijnen bleven onder beheer van de Medische Zending en patiënten moesten deze onder toezicht innemen. “Daardoor verkleinden we de kans op onderbreking of foutieve toepassing van de behandeling,” licht hij toe.
Ook de betrokkenheid van traditionele gezagsdragers, kerken en lokale gemeenschappen speelde een sleutelrol. Inheemse en tribale dorpen in het binnenland werkten actief mee aan preventie.
Bij aankondiging van grote bijeenkomsten, zoals bijbelconferenties, wordt de Medische Zending geïnformeerd en is altijd aanwezig voor massale testacties – zeker gezien de toestroom van bezoekers uit onder andere Frans-Guyana, Guyana en Brazilië.
Jintie benadrukt dat iedereen die zich meldt met symptomen als koorts of hoofdpijn standaard getest wordt op malaria. De uitslagen worden nationaal gedeeld en door het BOG gemonitord. Ondanks de behaalde erkenning, waarschuwt hij voor zelfgenoegzaamheid.
“We hopen dat de overheid snel zorgt voor structurele financiering om deze status te behouden. Het werk is niet voorbij – waakzaamheid blijft cruciaal.”
Met deze erkenning is Suriname het derde land in Zuid-Amerika dat de malaria-vrije certificering van de WHO ontvangt, na Paraguay (2018) en Argentinië (2019).
- PAHO werkt met partners aan nieuw Caribisch gezondheids- en…..
- Meer zon, maar nog steeds onweersbuien..
- Principeovereenkomst tussen regering en RAVAKSUR Plus over …..
- SCVU is Koi Carper de baas..
- Twaalf mensen doodgeschoten tijdens feest in Mexicaanse sta…..
- Willem Bilkerdijk (86) Paramaribo 22-6-2025..
- Paus hekelt verval van internationaal recht..
- Lezing en culturele avond in het kader van 1 juli..
- Politiebond hekelt werkwijze minister Amoksi bij bevorderin…..
- Storing bij Diakonessenhuis: operaties en bevallingen stilg…..
- Topclubs strijden om het landskampioenschap..
- Structureel probleem met ‘Cashpnt’ pinautomaten; banken lev…..
- Koning Willem-Alexander: ‘Nederland net begonnen met aanpak…..
- Wan Okasi-voorzitter haalt uit naar kiezers en politici: “D…..
- Brunswijk houdt opties open ondanks akkoord..
- Bboy Dietje met Nederlands ISH Dance Collective in Australi…..
- Principeakkoord tussen regering en Ravaksur Plus..
- Nieuwe Indonesische ambassadeur wil band met Suriname verst…..
- Politiebond en Korpsleiding erover eens: Amoksi handelde te…..
- “Verbreek de cyclus”: UNODC roept op tot wereldwijde aanpak…..
- Regering en Ravaksur sluiten op valreep akkoord over fiscal…..