Suriname heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel de malaria-vrije status ontvangen – een historische mijlpaal. Hoewel er de afgelopen jaren incidenteel nog positieve gevallen zijn vastgesteld, ging het daarbij uitsluitend om geïmporteerde infecties. De lokale overdracht van malaria is al geruime tijd tot stilstand gebracht.
In gesprek met de redactie van Suriname suriname laat Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, weten dat Suriname er dankzij gerichte en volgehouden inspanningen in is geslaagd om malaria effectief uit te bannen. “Elke positieve case werd behandeld alsof het een potentiële uitbraak was. We grepen meteen in, testten het hele gebied en startten direct met behandeling,” aldus Jintie.
Een belangrijke succesfactor was het Nationaal Malariaprogramma, dat onder aansturing van het ministerie van Volksgezondheid werd uitgevoerd. Daarbij was intensieve samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de Nationale Werkgroep Malaria-eliminatie essentieel.
Bij elk positief geval werd volgens Jintie direct de methode van ‘direct observed therapy’ toegepast: de medicijnen bleven onder beheer van de Medische Zending en patiënten moesten deze onder toezicht innemen. “Daardoor verkleinden we de kans op onderbreking of foutieve toepassing van de behandeling,” licht hij toe.
Ook de betrokkenheid van traditionele gezagsdragers, kerken en lokale gemeenschappen speelde een sleutelrol. Inheemse en tribale dorpen in het binnenland werkten actief mee aan preventie.
Bij aankondiging van grote bijeenkomsten, zoals bijbelconferenties, wordt de Medische Zending geïnformeerd en is altijd aanwezig voor massale testacties – zeker gezien de toestroom van bezoekers uit onder andere Frans-Guyana, Guyana en Brazilië.
Jintie benadrukt dat iedereen die zich meldt met symptomen als koorts of hoofdpijn standaard getest wordt op malaria. De uitslagen worden nationaal gedeeld en door het BOG gemonitord. Ondanks de behaalde erkenning, waarschuwt hij voor zelfgenoegzaamheid.
“We hopen dat de overheid snel zorgt voor structurele financiering om deze status te behouden. Het werk is niet voorbij – waakzaamheid blijft cruciaal.”
Met deze erkenning is Suriname het derde land in Zuid-Amerika dat de malaria-vrije certificering van de WHO ontvangt, na Paraguay (2018) en Argentinië (2019).
- Lichaam van man aangespoeld langs Surinamerivier ter hoogte…..
- Hittegolf in Nederland: nieuw temperatuurrecord op 1 juli..
- President Santokhi op Keti Koti: “Laat de geest van onze vo…..
- Adhin: ‘ Het volk verwacht geen loze beloftes, maar helderh…..
- AAN MACHT VAST BLIJVEN KLAMPEN..
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffi…..
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rec…..
- Geen lange rijen meer: KPS lanceert rijbewijzen-portaal..
- Het Surinaamse Rode Kruis viert 85 jarig bestaan; veel meer…..
- Manifest FFAS: Onze beschaving bestaat..
- Verdachte in gijzelingszaak Rodney Cairo veroordeeld tot vi…..
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele…..
- Politie zoekt nabestaanden van man wiens lijk aanpoelde in …..
- 60.000 personen geregistreerd voor Royalty voor Iedereen-pr…..
- Vrouwelijk geleide bedrijven groeien sneller dan mannelijke…..
- Regen en onweersbuien op 1 juli..
- Suriname als eerste Amazoneland malariavrij verklaard door …..
- Seoul overspoeld door ‘lovebugs’, inwoners noemen het een r…..
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba..
- Reglement van Orde onjuist toegepast, zegt Jogi..
- Onrust binnen KPS: korpsleiding hekelt ingrijpen van minist…..