Eric Alexandre kwam in 2014 voor zijn werk naar Suriname en is daarna niet meer vertrokken. Nu doet hij er alles aan om Braziliaanse jiujitsu in het land te helpen promoten en op een hoger niveau te brengen. En daarvoor is hij niet de eerste de beste: de Braziliaan is nationaal kampioen in zijn land geweest, heeft tijdens Europese kampioenschappen medailles behaald en werd in zijn categorie (tot 95 kilogram) wereldkampioen.
Tekst en beeld Desney Romeo
Braziliaans jiujitsu is een vechtsport die zich richt op grappling: een verzamelnaam voor de verschillende technieken, manoeuvres en contratechnieken die worden toegepast om een fysiek voordeel te verkrijgen ten opzichte van de tegenstander. De nadruk is daarbij op grondgevechten.
“Mijn droom is dat Paramaribo de organisator wordt van het grootste jiujitsu evenement in de Caricom”Eric Alexandre
Het doel is een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat een aanvaller zo snel mogelijk ‘afklopt’. Het is gebaseerd op een aangepaste variant van het traditionele Japanse jiujitsu, genaamd ‘Jiu-do’. Het idee is dat zacht wint van hard; met andere woorden: een kleinere, zwakkere persoon kan met de juiste technieken en bewegingen zichzelf verdedigen tegen een sterkere, grotere aanvaller.
Meer mogelijkheden
Alexandre sloot zich in eerste instantie aan bij Invictus, toen de enige school die deze gevechtskunst in Suriname beoefende en waar men terecht kon om deze onder de knie te krijgen. Later besloot hij zijn eigen school, Black Samurai, op te richten. “Niet als concurrent (van Invictus, … red.), maar wel om meer mogelijkheden te bieden voor het beoefenen van de sport”, haast hij zich te zeggen tijdens het interview met de Ware Tijd.
Officieel begon Alexandre in 2019 bij First Class Boxing School na te zijn uitgenodigd door Benito Linger, die hem vroeg om zijn leerlingen vooral grondtechnieken bij te brengen. Ze hebben namelijk hun zinnen gezet op MMA (Mixed Martial Arts), mede vanwege de successen van Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik, die internationaal is doorgebroken.
Alexandre maakt duidelijk dat om aan MMA te doen de grondtechnieken belangrijk zijn. “En dat is dus de Braziliaanse jiujitsu. We zijn toen samen gestart met vijf man en momenteel zijn er zo’n vijftig leerlingen wekelijks bezig.” Hij werkt voorlopig met tieners en volwassenen. In de toekomst sluit hij niet uit ook lessen voor kinderen te verzorgen.
Niet ontevreden
Terugblikkend is de Braziliaan duidelijk: “Ik mag helemaal niet ontevreden zijn. In 2024 reisde hij met een groep vechters af naar Macapá, hoofdstad van de staat Amapá in Brazilië. “Als ik kijk naar wat onder anderen Rayan Kadosoe, Christopher Brohim, Alex Yspol en Joëlle Pinas hebben gepresteerd dan doet het je goed. Ik was onder de indruk van hun prestaties. Als coach train je om te winnen, maar het gaat bij mij niet alleen daar om. Maar als ik naar het eindresultaat kijk, ben ik echt trots. We waren er met zes atleten en keerden terug met acht medailles, waarvan vier goud, drie zilver en één brons.”
Alexandre vertelt dat van de groep slechts twee deelnemers internationale ervaring hadden, de rest beleefde haar vuurdoop. Van al de vechters was hij het meest onder de indruk van Christopher Brohim, die toen pas zes maanden aan Braziliaanse jiujitsu deed en het toch presteerde om medailles in de wacht te slepen. “Ik geloof daarom niet in talent, maar wel in hard werken en trainen. Het is een kwestie van mindset. En dat is wat Christopher heeft laten zien.”
De Braziliaan zegt nog steeds goede contacten te hebben in Amapá. Hij woonde in Oyapock, waar hij een school had en atleten heeft opgeleid tot het niveau van zwarte band. “Daardoor was het makkelijk om samen met atleten van Black Samurai en Frans-Guyana naar Macapá af te reizen.”
(lees verder onder de )
Vechters in actie tijdens een trainingssessie in First Class Boxing School.
De trip heeft volgens hem ook gediend als een training voor de motivatie en de eenheid van de groep. In Macapá werd er drie tot vier keer per dag getraind in tegenstelling tot de drie keer per week in Suriname. Het trainingsniveau in Brazilië was ook hoger en intenser, wat een goed leermoment was voor de Surinaamse atleten.
Alexandre vertelt dat in Macapá Hamad Al Hamari, president van de Abu Dhabi Jiu-Jitsu Professional, de op één na grootste jiujitsu organisatie in de wereld, hem heeft voorgesteld om dit jaar een regionaal toernooi in Suriname te organiseren. De Braziliaan verklaart dat hij al rondliep met zo een idee en het had besproken met de president van de Braziliaanse jiujitsu federatie, Elias Eberhardt. Het plan is om voor de Caricom en de noordelijke staten van Brazilië zo een evenement te organiseren. In deze regio worden er namelijk geen grote internationale toernooien …
- Meer dan 300.000 migranten staken in 2024 de Darien Gap ove…..
- Politieambtenaar en militairen in de cel na overtreding Vuu…..
- Ernstige aanrijding op Anton Dragtenweg en David Simonsstra…..
- VSB roept op: Duurzame economische groei centraal stellen..
- Politieambtenaar en twee militairen aangehouden ter zake ov…..
- Gajadien: ‘samenleving moet alert blijven en integere leide…..
- Misiekaba: “Wij sturen sheriff met staatseer naar huis”..
- Ramautarsing waarschuwt voor gevaren van politieke stagnati…..
- SPCS en GOw2 blinken uit met energiebijdrage en innovatie..
- Singineti Desi Bouterse..
- Sunil Oemrawsingh: ‘Charisma zonder moraal en ethiek is gev…..
- Owru yari-viering was druk bezocht door feestgangers..
- Misiekaba: Legacy van Bouterse zal altijd blijven leven..
- KPS is voorbereid op uitvaart en singi neti Bouterse..
- Gospelartiest Rebrouf Sanvisi dankbaar voor gave Gods..
- Noble Developer zal medio 2025 drie putten boren voor Surin…..
- Nederlands kabinet zat in maag met Bouterse..
- Venezuela looft $ 100.000 uit voor verbannen oppositieleide…..
- Surinaamse rijstsector stagneert in vergelijking met die va…..
- KPS: Wegafsluitingen/-omleggingen in verband met singineti …..
- Wegomleidingen in verband met singi neti en rouwstoet overl…..