Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — Het Immigrations Customs Form (ICF), het digitaal formulier voor reizigers bij aankomst in en vertrek uit Suriname, heeft nog wat kinderziekten. Het systeem werd op 1 november gelanceerd en de testperiode duurt tot en met 15 januari 2025. Daarna is iedereen verplicht om, in plaats van het bekende geel/witte papieren formulier, digitaal de gegevens in te vullen. “Er wordt gewerkt aan de kinderziektes. Er zullen ook nog enkele vragen worden toegevoegd, die te maken hebben met dataverzameling voor toerisme. We zijn bezig”, laat Rabin Boedha, directeur Toerisme op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, aan de Ware Tijd weten.
De eerste paar dagen na de lancering leek het erop dat de Immigratiedienst niet zo goed wist om te gaan met het nieuwe systeem. Wie begin november in Suriname aankwam, moest slechts de QR-code aantonen die men kreeg nadat het formulier digitaal was ingevuld. Op de luchthaven bekeek de Militaire Politie/Immigratiedienst slechts met het blote oog de code. Deze kon niet worden gescand om de gegevens te controleren.
“Er zullen ook nog enkele vragen worden toegevoegd, die te maken hebben met dataverzameling voor toerisme”
Nadat het formulier minimaal drie dagen vóór vertrek was ingevuld, konden passagiers de gegevens ook niet meer wijzigen, bijvoorbeeld bij vertraging van de vlucht. Volgens Boedha zijn die gegevens wel bekend bij de Immigratiedienst. “Bij het scannen van het paspoort zal de functionaris kunnen nagaan of een reiziger werkelijk het formulier heeft ingevuld en met weet ook wanneer het gaat om een vertraagde vlucht”, zegt de Toerisme-directeur. Maar kanttekeningen van reizigers worden wel meegenomen om de procedure te verbeteren.
Nut
Boedha is ervan overtuigd dat het digitale formulier de efficiëntie zal verhogen. Er wordt al gesproken met de luchtvaartmaatschappijen om het ICF in hun systeem op te nemen, waarbij de reiziger al bij het inchecken kan worden gevraagd naar de QR-code. “Het systeem van het ICF is van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en is gekoppeld aan het Border Management System”, legt de directeur uit.
Het gaat volgens hem om internationaal gebruikte softwareprogramma’s die aan elkaar zijn gelinkt. Het primaire doel van dit systeem is dat de grenzen worden bewaakt en om de douane de mogelijkheid te bieden de import en export van producten in de gaten te houden. “Om te voorkomen dat men met verboden planten, dieren of spullen weggaat, legt Boedha uit. “Dus beide instanties, de douane en de immigratiedienst, doen het vanwege veiligheid in het land.”
De directeur stelt ook dat DNV heeft samengewerkt met belanghebbenden, waaronder Immigratiedienst, douane, Luchthavenbeheer, luchtvaartbedrijven, het directoraat Toerisme en de Suriname Hospitality and Tourism Association. “We hebben verschillende rondes gehad en het heeft een paar jaren geduurd om dit systeem voor elkaar te krijgen. Er is ook voor De Nationale Assemblee en de ministers een presentatie gehouden. Iedereen heeft zijn kanttekeningen gegeven. En ik mag zeggen dat het een mijlpaal is voor Suriname”, zegt Boedha trots.
Niets nieuws
Omdat het nu om een proefperiode gaat, zijn de wit/gele papieren formulieren nog steeds beschikbaar in het vliegtuig. Deze worden niet meer alleen bij aankomst ingevuld, maar ook bij vertrek. “In de jaren negentig had het formulier een strookje aan de onderkant dat moest worden afgescheurd en bij terugkomst in Suriname werd het afgestempeld. Door een overmachtsituatie is het jaren geleden afgeschaft, maar als land is het belangrijk om te weten wat binnenkomt. Het is dus niets nieuws dat het ICF ook geldt bij vertrek”, vertelt Boedha.
Met de overmachtsituatie doelt hij op de vroegere verstrekker van het formulier, Stichting Toerisme Suriname (STS), die in 2016 was opgericht om toerisme samen met de private sector te promoten. “Maar omdat de organisatie geen subsidie kreeg om haar taken uit te voeren, is ze sinds 2017 niet meer actief. De formulieren werden in samenwerking met STS en de Caribbean Tourism Organization (CTO) gedrukt en afgegeven aan de Immigratiedienst.”
Nadat ze waren ingevuld door de passagiers werden de gegevens op de formulieren in een Market Intelligence System van CTO ingevoerd. “Met een druk op de knop kon men beschikken over de statistieken. De cijfers verschenen ook in de jaarverslagen van CTO en de Wereld Toerisme Organisatie.” Nadat STS inactief was, besloot de Kamer van Koophandel en Fabrieken, één van de oprichters van STS, de witte formulieren te blijven drukken en distribueren.
- Jah Hands Baas scoort eerste nummer 1-hit bij Radio 10 met …..
- Gewezen dc Frederick Finisie overleden..
- Keniaanse politie in Haïti dient ontslag in..
- VHP lijkt wel enige coalitiepartij in DNA..
- Waar eindigt dit?..
- Minister Mac Andrew betreurt besluit Goerdin..
- Strenge controle ECD in Commewijne resulteert in sluiting v…..
- Vermeende genocide in Palestina is antisemitische retoriek..
- Gajadien pleit voor duurzaam beheer olie-inkomsten..
- Inheemsen en milieuorganisatie tegen Chinalco-deal..
- Tapajai of Kabalebo: ‘Suriname moet een keus maken’..
- Tropenbos Suriname en CELOS verlengen samenwerking..
- 14 kandidaten opgeleid tot mediator in strafzaken..
- A piki takru (korpschef blundert voor de 3e keer in korte t…..
- Nationaal Leger houdt open dagen voor jongeren..
- Deel thuis gezette ambtenaren OW na 4 jaar nog steeds niet …..
- Mannenkoor Harmonie sluit 2024 af met ‘Tap’ Yari Concer…..
- Staatsrechtelijke onkunde inzake bevoegdheden onderminister…..
- Gentle kijkt op van deurwaardersexploot over alv Sportcentr…..
- Breuk tussen Brunswijk en Somohardjo..
- KPS reageert op uitlatingen dc Saramacca..