Enquête: Meerderheid ondervraagde Surinamers wil Covid-19-vaccinatie

16/01/2021 18:03 – Amanda Palis

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid nam vrijdag de onderzoeksresultaten van de enquête van de Faculteit Medische Wetenschappen in ontvangst. : Amanda Palis  
PARAMARIBO – Bijna zestig procent van de ondervraagde Surinamers is van plan zich te laten vaccineren tegen Covid-19, blijkt uit onderzoek van de Faculteit Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Van de 2.330 personen die digitaal zijn ondervraagd is, weigert een kwart het vaccin. De rest heeft nog geen besluit genomen.
Burgers die bereid zijn zich te laten vaccineren willen wel meer informatie. Onder de groep deelnemers zijn 352 personen zestig jaar en ouder en 351 gezondheidswerkers. Epidemioloog Ingrid Krishnadath heeft vrijdag het onderzoeksresultaat gedeeld met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Hij zegt dat met deze resultaten de autoriteiten samen met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie een plan voor de vaccinatie kunnen uitzetten.
Krisnadath denkt dat de weigeraars hun besluit vooral hebben laten afhangen van informatie op sociale media, die niet altijd juist is. Volgens haar is er, zoals het onderzoek ook uitwijst, behoefte aan goede voorlichting. Die zou eerst moeten komen van het ministerie van Volksgezondheid of het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). “Er is bezorgdheid dat het vaccin zo snel is ontwikkeld en over bijwerkingen. Daarnaast geloven mensen dat er snel een goede andere behandeling mogelijk zal zijn.”
Op dit laatste punt inhakend benadrukt Ramadhin dat hij natuurlijke geneeskruiden niet aan de kant schuift. “In Suriname zijn wij het gewend om naast westerse geneeskunde ook de natuurgeneeskunde toe te passen. Echter, het laatste zal niet voorkómen dat je Covid-19 krijgt. Het kan inderdaad jouw immuniteit vergroten en mogelijk ervoor zorgen dat de symptomen mild tot matig ervaren worden. Maar je compleet beschermen tegen Covid-19 zal het niet.”
De resultaten van het onderzoek zullen volgens Ramadhin op een verantwoorde en goed afgemeten manier naar de samenleving worden gebracht. “Er wordt al sinds Covid-19 op 13 maart 2020 zijn intrede heeft gemaakt, een balans gezocht tussen gezondheid en economie. Wereldwijd en zeker ook in Suriname wordt economische schade geleden door de maatregelen om verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan. Het zich laten vaccineren is hèt antwoord in de strijd tegen Covid-19”, stelt Ramadhin. Hij hoopt dat tijdens de vaccinatieperiode 80 procent van de mensen die ervoor in aanmerking komen, zich zullen laten inenten. De enquête van de Faculteit Medische Wetenschappen is in de eerste week van december 2020 landelijk afgenomen.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname