De energievoorziening in Suriname staat voor aanzienlijke uitdagingen, zoals blijkt uit recente rapportages van zowel De Ware Tijd als Dagblad .. Deze uitdagingen hebben directe gevolgen voor de stabiliteit in de elektriciteitsvoorziening in Paramaribo en de omliggende districten.
Door een verminderd vermogen van de Afobaka-waterkrachtcentrale produceert SPCS momenteel ongeveer 30 MW minder elektriciteit dan in november 2024. Dit tekort wordt gecompenseerd door de inzet van thermische centrales bij Tout Lui Faut en de EBS-centrale aan de Saramaccastraat. Hoewel er momenteel geen energietekort is, benadrukt SPCS de noodzaak om noodstroom in te huren, waarbij ongeveer 30 MW aan dieselgeneratoren voor een periode van zes maanden worden ingezet. Deze oplossing brengt aanzienlijke kosten met zich mee, waarvoor de overheid en de EBS de kostenverdeling bespreken.
De EBS bereidt thans een voorlichtingscampagne voor om het publiek bewust te maken van het belang van energiebesparing tijdens deze periode. Daarnaast onderstreept de huidige situatie de dringende noodzaak, de thermische opwekkingscapaciteit uit te breiden en het transmissie- en distributienetwerk te verbeteren, vooral met het oog op de verwachte economische groei door de offshore olie- en gassector.
Ofschoon dat het momenteel de kleine regentijd is, regent het nauwelijks in het achterland bij het stuwmeer. Bij de huidige opwekking van 90 MW hydro-energie en het uitblijven van regen, wordt geschat dat het waterpeil tegen april 2025 het minimale niveau van 236 voet zal bereiken. Dit zou betekenen dat de waterkrachtproductie moet worden teruggebracht tot minder dan 60 MW. Indien de noodstroom niet tijdig wordt besteld, is het risico op “load shedding” (het beurtelings uitschakelen van buurten) in april 2025 zeer groot.
Frequentie van Stroomuitval in Paramaribo en de Districten
Volgens de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) komt gepland onderhoud bijna dagelijks voor, met maandelijks tussen de 20 en 30 onderhoudsjobs in diverse wijken. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk vanwege de grootte van het netwerk en het jarenlang achterstallig onderhoud. Ongeplande stroomonderbrekingen kunnen optreden door factoren zoals schade veroorzaakt door derden, weersomstandigheden zoals bliksem en rukwinden, en diefstal. De EBS streeft ernaar storingen binnen drie en een half uur op te lossen, hoewel de duur kan variëren, afhankelijk van de complexiteit en locatie van de storing.
De energievoorziening in Suriname bevindt zich op een kritiek punt. Het is essentieel dat zowel operationele als strategische maatregelen worden genomen om de continuïteit van de stroomvoorziening te waarborgen. Publieke bewustwording en participatie in energiebesparing spelen hierbij een cruciale rol.
The post Energievoorziening bevindt zich op een kritiek punt ..
- “DE VS DENKT DAT REVOLUTIONAIREN TERRORISTEN ZIJNR…..
- Bee voorkomt dat Landvreugd uitleg geeft over zijn integrit…..
- BIZA beschuldigt Financiën voor uitdagingen bij terinzagele…..
- Santokhi: ‘Je hoeft niet van Chan te houden, Chan houdt wel…..
- Overvolle vuilstortplaats in Moengo baart districtscommissa…..
- Minister Ramdin heeft grote kans om Caribische vertegenwoor…..
- Narcotica Brigade voert surveillances uit..
- DNA bezorgd over controle kiezerslijst in het binnenland..
- Tandarts in woning overvallen en beroofd..
- Minister Landvreugd op het matje geroepen om verzuim terinz…..
- Overheid steekt geld in markoesateelt..
- Paramaribo-verklaring goedgekeurd..
- Nature Walk voor natuurliefhebbers..
- Informatie sessie in verband met Internationale Epilespie D…..
- Principiële democratie en hygiënisch bestuur..
- I-Care Polikliniek officieel geopend..
- Loonsverhoging van medewerkers AdekUS wordt pas eind februa…..
- Schoon drinkwater voor Gunsi, Akwaukonde en Gran Slee..
- Bedrijfsleven bespreekt kansen voor Surinaamse olie- en gas…..
- Digicel en EBS gaan samenwerking aan..
- Inbraak: Geld, sieraden en andere spullen gestolen..