Het waterpeil in het Afobaka stuwmeer is in de afgelopen maanden flink gedaald. Dit heeft gevolgen voor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de stroomopwekking. Het beschikbare water nu wordt gerantsoeneerd om het functioneren van de Afobaka centrale te verlengen.
Volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, gaat de stroomopwekking vanuit Afobaka van 90 megawatt nu al richting 60 megawatt. Normaliter wordt gemiddeld 125 megawatt stroom opgewekt door de Afobaka centrale. In de behoefte aan stroom in het segment van het EPAR-netwerk (Paramaribo elektriciteitsnetwerk) wordt verder voorzien door thermische energieopwekking vanuit de stroomcentrales van de EBS aan de Saramaccastraat in Paramaribo. Dit hoge brandstofverbruik kost dagelijks gemiddeld tussen 300.000 en 350.000 liter brandstof. De brandstofcomponent in de kostprijs van stroom stijgt mee met de ontwikkeling van de koers.
Kailash Bessisar, Corporate Communication Advisor bij Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., zei desgevraagd dat Suriname maar één waterkrachtcentrale heeft, de Afobaka-waterkrachtcentrale. Echter wilde hij niet ingaan op de opwekking van de waterkrachtcentrale en of Staatsolie direct betrokken is bij de huidige productiecapaciteit van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Dit roept de vraag op wat de rol van Staatsolie precies is in de energielevering en wat gebruikers in de toekomst van dit bedrijf mogen verwachten.
De daling in de stroomopwekking heeft vooral zijn weerslag op de gebruikers van elektriciteit. Huishoudens en bedrijven kunnen geconfronteerd worden met stijgende energiekosten, aangezien de thermische opwekking door de EBS afhankelijk is van dure brandstof. Daarnaast kan de dreiging van load shedding – het stelselmatig uitschakelen van stroom in bepaalde gebieden – voor veel ongemak zorgen, zeker als de regen in de komende maanden uitblijft. De minister benadrukte dat de regering alles in het werk stelt om deze drastische ingreep te voorkomen.
Volgens de NH-minister wordt inmiddels hardop nagedacht over het invoeren van noodstroom in de vorm van stroomgeneratoren. Deze generatoren kunnen worden ingezet bij een verdere daling van de stroomopwekking door de Afobaka-centrale. Dit is echter een kostbare oplossing, omdat noodstroom aanzienlijk duurder is. Mocht het tot deze maategel komen, dan zullen de hoge kosten zonder meer doorwerken in de kostprijs van stroom voor de gebruikers.
De vraag blijft daarbij wat de rol van Staatsolie kan zijn bij het stabiliseren van de energievoorziening in Suriname. Kan het bedrijf bijdragen aan alternatieve oplossingen of extra capaciteit leveren? Het gebrek aan een duidelijke verklaring van Staatsolie zorgt voor onzekerheid bij de afnemers, die steeds meer vrezen voor hogere kosten en een onbetrouwbare stroomvoorziening.
The post Elektriciteitsgebruikers geconfronteerd met dalende productie Afobaka waterkrachtcentrale ..
- Nog eens 25 dorpen krijgen stroom..
- Slaaphygiëne voor iedereen (7/slot)..
- Parmessar: “Nog zes maanden, houd vol Suriname”..
- Bewoners Koperzalmstraat overrompeld door mannen op bromfie…..
- Partnerschap Dialoog Suriname en EU zien positieve vooruitz…..
- Bezittingen land: Natuurlijke hulpbronnen versus grond..
- Gebroeders Kam zetten zich in voor weeskinderen..
- Trinidad, Guyana en Suriname kunnen samen economische kanse…..
- BPN wil interventie president voor waterprobleem..
- Haïtiaanse multinationale politiemissie: Geen onbetaalde lo…..
- President bespreekt stappen naar goedkeuring 8e review IMF..
- Marijke Mangal voor onbepaalde tijd verder als manager FVO..
- Panka: “Coalitie gaat niet bossen”..
- Criminaliteit neemt toe onder huidige regering..
- RBTP houdt twee vuurwapen gevaarlijke verdachten aan..
- Vandaag kans op regenbuien..
- ALV keurt nieuwe visie en missie VSB goed..
- Meteodienst: ’s Morgens zonnig en bewolkt, ’s middags onwee…..
- Drie jaar oude TikTok-video leidt tot doorbraak in moordzaa…..
- Training ‘Behoud van Plantgenetische Bronnen in Suriname’ o…..
- Zuid-Amerikaanse boeren juichen Mercosur-EU-deal toe..