El Salvador: Gearresteerde bendeleden paradeerden voor camera’s

Honderden geboeide Salvadoraanse bendeleden zijn zaterdag tentoongesteld voor verzamelde verslaggevers. Het was een levendige show van het beleid van president Nayib Bukele om hen te confronteren en de gewelddadige misdaad waarvan ze worden beschuldigd.Ongeveer 600 leden van de Mara Salvatrucha-bende (MS-13) van El Salvador en zijn rivaal Barrio 18 vormden het grootste deel van de aanhoudingen die vrijdag werden aangekondigd. De arrestaties zijn gepleegd na een door de VS gesteunde razzia van één week op Midden-Amerikaanse bendes. In de buurlanden Guatemala en Honduras zijn ook arrestaties verricht.De gedetineerden paradeerden zaterdag voor de pers, een veelgebruikte tactiek die dateert van vóór Bukele. De bendeleden worden beschuldigd van onder meer moord, ontvoering en mensenhandel.In april wekte Bukele de woede van rechtengroepen toen hij op sociale media schokkende foto’s publiceerde van honderden halfnaakte gevangengenomen bendeleden, stevig tegen elkaar gedrukt in rijen, ondanks de heersende pandemie. Destijds werden de gevangenen gestraft voor de uitbraak van geweld.Minister van Veiligheid Rogelio Rivas noemde de meerderheid van de pas gevangengenomen “terroristen” in opmerkingen nadat ze waren bijeengebracht op een openluchtplein door zwaarbewapende soldaten. Bijna alle gedetineerden droegen maskers en waarbij ze hun – veelal getatoeëerde – gezichten naar beneden gericht hielden.

Verdachte bendeleden die in El Salvador zijn aangehouden tijdens de gezamenlijke Operation Regional Shield. (Foto: Reuters)

Uit cijfers van de regering blijkt dat het aantal moorden dit jaar tot nu toe met bijna de helft is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, wat volgens Bukele het resultaat is van een grotere aanwezigheid van leger en politie op straat en in gevangenissen waarvan wordt aangenomen dat ze door de bendes worden gecontroleerd.
In september publiceerde de online nieuwssite El Faro een onderzoek naar een vermeende onderhandeling tussen de regering en MS-13 over het terugdringen van moorden in ruil voor andere voordelen, waaronder electorale steun voor Bukele, een beschuldiging die de president heeft ontkend.De laatste razzia zou bedoeld kunnen zijn om het idee te weerleggen dat de regering onderhandelt met de bendes, zei veiligheidsanalist Jeannette Aguilar in een interview. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com