Efficiëntere rechterlijke macht

DE RECHTERLIJKE MACHT heeft bij de start van het nieuwe zittingsjaar een aantal belangrijke aankondigingen gedaan. Zo heeft de president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, aangekondigd dat 31 rechters binnenkort bij elkaar zullen komen om aan zelfreflectie te doen. Dat is een hele goede zaak.
De hofpresident noemde enkele zaken waar cliënten al sinds jaar en dag over klagen. Rechterlijke uitspraken die worden gedaan, waarbij het vonnis weken en soms maanden op zich laat wachten. Het heel vaak uitstellen van rechtszaken en natuurlijk het onredelijk lang duren van zaken in hoger beroep, in bodemprocedure en zelfs in kort geding waar de noodzaak voor een snelle uitspraak er volgens de rechter niet is. Het lijkt vaak als een gebed zonder einde waar de cliënten niet zelden dubbel en dwars worden benadeeld.

Gelukkig zijn er al wat lichtpuntjes en wordt uitgekeken naar meer en beter

Maar er is hoop, kan worden gehaald uit de woorden van Rasoelbaks. Er komen meer rechters bij, waardoor de druk op de groep die er nu is zal afnemen en er komt de mogelijkheid om in geval van lichte civiele en strafzaken aan snelrecht te doen. Dat zal betekenen dat het systeem aan meerdere kanten wordt ontlast en de opstopping zal afnemen.
Toch zijn er enkele dingen die kunnen maken dat niet alleen het administratieve rechtssysteem beter verloopt, maar ook de inhoudelijke straffen anders gaan werken. Dat zou samen met het ministerie van Justitie en Politie moeten worden bekeken. Eén van de voorbeelden waar de afgelopen periode naar is gekeken is het reclasseringssysteem met de toepassing van taakstraffen voor lichte vergrijpen. Daarbij wordt de veroordeelde ook nog geconfronteerd met degene die door zijn of haar vergrijp of misdaad schade heeft geleden. Op die manier wordt getracht de veroordeelde verantwoordelijkheid aan te praten over de eigen daden. Dat kan uitstekend werken voor verkeerscriminelen.
Een andere optie die in Suriname niet zo bekend is, maar die internationaal veel ingang vindt, is het oplossen van geschillen door mediation of wel bemiddeling. Daarbij gaat het vaak om civiele zaken tussen personen en bedrijven. Dat is een prettiger systeem, waarbij middels bemiddeling wordt gezocht naar een middenweg. Waar de rechter vaak een oordeel wijst in voordeel van één, is dat anders bij de bemiddeling.
Er zijn dus een aantal manieren waarop de rechterlijke macht het geheel wat meer efficiënter kan inrichten. Er zijn al wat verbeteringen, zoals de persrechter die de media na belangrijke vonnissen van informatie voorziet, zodat journalisten dat ook correct kunnen weergeven. Er moet nog veel gebeuren om de rechterlijke macht op een meer moderne en efficiënte wijze in te richten. Gelukkig zijn er al wat lichtpuntjes en wordt uitgekeken naar meer en beter.