Eerste Marrondag in Rotterdam: ‘Het wordt een dag vol cultuur, verbinding en trots’

door Steven Seedo
PARAMARIBO — Dit jaar wordt voor de eerste keer Marrondag in de Nederlandse stad Rotterdam gevierd. Eerder vond die al plaats in Den Haag, maar de dag wordt ook al jaren gevierd in Frankrijk en België, steeds in de Black Achievement Month.

In Rotterdam zal Marrondag, die op 10 oktober wordt herdacht, meer dan een herdenking worden, verzekert initiatiefnemer en programmeur Eloah Udenhout in gesprek met de Ware Tijd. Het biedt een platform voor het uitdragen van de verhalen, muziek, dans en tradities van de marrons. De dag is een viering van hun bijdrage aan de wereldgemeenschap, met de nadruk op het behoud van hun cultuur en het doorgeven van hun rijke erfgoed.

“We hebben het altijd over de marrons, nu gaan we ervaren wie ze zijn”

Door middel van workshops, lezingen en kunst zullen bezoekers worden aangemoedigd om de diepgang van de marroncultuur te ontdekken en de band met hun eigen identiteit en geschiedenis te versterken. De activiteiten vinden plaats in Theater Zuidplein, dat bewust is gekozen, vanwege de toegankelijkheid en omdat het diversiteit uitdraagt. “Het wordt een dag vol expo, cultuur, verbinding en trots”, belooft Udenhout. Zo is er een speciaal voorprogramma met exposities en een boekverkoop.
Na een plengoffer staan er onder meer een filmvertoning en een awasa-workshop op programma, waarbij bezoekers de sierlijke bewegingen en ritmes van deze traditionele dans kunnen leren. De initiatiefnemer kijkt vol enthousiasme uit naar 10 oktober. “De cultuur intrigeert me. Het systeem is leefbaar voor veel mensen en het is een authentieke doelgroep met voor veel mensen vaak onbekend mooie tradities. We hebben het altijd over ze, nu gaan we ervaren wie ze zijn.”
Programma
Steven Brunswijk, cabaretier met Surinaamse roots, zal een stand-upshow in het Aucaans, de taal van zijn voorouders, geven en José Tojo van Kula Skoro zal een act uit de voorstelling ‘Sporen van haar’ opvoeren.
Het in Suriname gevestigde tassenbedrijf Uma Bags staat er met een collectie. De handvatten van de tassen zijn van hout gemaakt door marrons in het Surinaamse binnenland. De marron kasekoband Young Cosje zal de viering feestelijk afsluiten met een mix van kaseko, soca en reggae.
Geschiedenis
Marrondag, 10 oktober, heeft een diepe historische en culturele betekenis. Op deze dag wordt herdacht dat in 1760  het Akkoord van Kourou werd ondertekend. Hiermee  kregen de marrons van Suriname autonomie. Ze kregen de vrijheid om hun eigen gemeenschappen te leiden in ruil voor vrede met de kolonisatoren.
Het is volgens Udenhout de bedoeling om vanaf nu jaarlijks de Marrondag in Rotterdam te herdenken in samenwerking met een aantal bestaande organisaties. Hij zegt trots te zijn om de motor te zijn van deze eerste Marrondag in die stad, omdat het niet alleen een eerbetoon aan de hedendaagse marron is, maar vooral eerbetoon aan hun voorouders. “Wij zullen ze nooit vergeten!” verzekert ze.