Eerste grote schenking voor restauratie Elisabeth Samson Huis binnen

08/04/2021 05:54 – Audry Wajwakana

Cynthia McLeod overhandigde Vijai Kirpalani een schilderij van het Elisabeth Samson Huis. : Audry Wajwakana  
PARAMARIBO – De eerste grote donatie voor de restauratie van het Elisabeth Samson Huis is binnen. De Kirpalani Stichting heeft gisteren de symbolische cheque ter waarde van 25.000 US dollar aan de Stichting Elisabeth Samson Huis overhandigd. Hoewel Suriname een financieel economische recessie doormaakt en veel ondernemingen het moeilijk hebben, hoopt Cynthia McLeod, voorzitter van de Stichting Elisabeth Samson Huis, dat andere ondernemers het voorbeeld van Kirpalani opvolgen.
De totale restauratie en inrichting van het monumentale pand aan de Wagenwegstraat 20B bedraagt volgens McLeod één miljoen US dollar. Voor de eerste fase van de restauratie is er ruim 326.000 US dollar nodig om de buitenkant van het gebouw er weer aantrekkelijk uit te laten zien. Aan het begin van het jaar kocht de stichting Elisabeth Samson Huis het historische pand van de overheid voor SRD 4.265.960,75. Dit was mogelijk na een donatie van een half miljoen euro in 2019 door de Nationale Postcode Loterij in Nederland. McLeod hoopt dat het pand bij de herdenking van 160 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli 2023 opgeleverd kan worden.
Met de overhandiging komt Vijaj Kirpalani zijn belofte na, die hij in 2019 deed, toen McLeod het pas gekozen bestuur en de restauratieplannen middels een speciale bijeenkomst uiteenzette. Wat hem ertoe heeft bewogen om de donatie toe te zeggen, was McLeod zelf. “Ik ken haar al jaren en ze heeft boeken geschreven die belangrijk zijn voor de cultuur, het erfgoed van Suriname en de diaspora. Wij hebben eerst onderzocht wie er allemaal in het bestuur van de stichting zitting hebben en toen dat allemaal rond was, hebben wij op die bewuste presentatieavond de schenking toegezegd”, zegt Kirpalani.
Binnen de Kirpalani Stichting zijn grote donaties gereserveerd voor medische en educatiedoeleinden. Er is een klein budget beschikbaar voor diaspora, cultuur en erfgoed, hetgeen de stichting aan het restauratieproject van het Elisabeth Samson Huis heeft besteed. “Dit project zien we als een game changer, die een economische invloed kan hebben op Suriname”, zegt Kirpalani. Als dank voor de geste kreeg Kirpalani een schilderij van McLeod overhandigd, waarop te zien is hoe het Elisabeth Samson Huis er uiteindelijk uit moet gaan zien.
Elisabeth Samson was een vrije, zwarte vrouw die in Suriname van 1715 tot 1771 leefde. Zij was zeer ontwikkeld en werd de eerste zwarte vrouwelijke miljonair in heel Amerika, die op eigen kracht haar vermogen heeft vergaard. Ondanks tegenstand van het koloniaal bestuur werd zij de eerste zwarte Surinaamse die officieel trouwde met een witte man, wat haar een optekening in de historische werken bezorgde.
McLeod accentueert dat deze markante vrouw van grote betekenis is voor de huidige Surinaamse samenleving en de Afrikaanse diaspora. “Zij helpt de mens met een getinte huidskleur uit de historische slachtofferrol te halen. Zonder twijfel is zij een inspirerend voorbeeld van daadkracht en doorzettingsvermogen”, zegt McLeod. Door het huis op te knappen en het in te richten als een museum kan de geschiedenis over deze markante vrouw verteld worden. Het is de bedoeling dat het gebouw veel toeristen naar Suriname trekt en het op deze manier een bijdrage levert aan de Surinaamse economie.
Kenneth Kross, secretaris van de Kirpalani Stichting, vindt het bewonderingswaardig wat het bestuur van plan is met het voormalig huis van Samsom. “Vroeger toen ik op de Hendrikschool zat, liep ik hier elke dag langs. Het gebouw sprak me niet aan, terwijl ik altijd van monumentale gebouwen heb gehouden”, zegt hij. Pas na het lezen van het boek ‘De Vrije Negerin Elisabeth’ besefte Kross hoe waardevol het gebouw is. “Niet alleen het gebouw kwam toen bij mij tot leven, maar ook de persoon die in dat huis woonde. De geschiedenis is belangrijk, niet alleen voor ons, maar zeker ook voor ons nageslacht”, zegt hij.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname