Eerste doses COVID-19-vaccins via COVAX-facility in Suriname

Suriname heeft een nieuwe partij ontvangen van het AstraZeneca vaccin. Deze lading, waarvoor het land heeft betaald, is gehaald vanuit de Covax-facillity, een wereldwijde inspanning die mede wordt geleid door ‘The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), The Gavi Vaccine Alliance, Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO). De vaccins zijn op 26 maart in het land aangekomen.
PAHO’s Revolving Fund, dat verantwoordelijk is voor het verwerven en leveren van COVID-19-vaccins namens de landen van de Amerika’s die deel uitmaken van de COVAX-Facility, heeft 24.000 doses verzonden van het AstraZeneca/Oxford-vaccin, geproduceerd door SK Bioscience uit Zuid-Korea. Het maakt deel uit van de eerste fase van leveringen voor Suriname. Naar verwachting zullen er dit jaar achtereenvolgens meer vaccins geleverd worden.
Volgens de eerste ronde van COVAX-toewijzingen zal Suriname naar verwachting tot de maand mei vaccins blijven ontvangen tot het de 79.200 doses bereikt heeft, het door COVAX gespecificeerde aantal. Eerder kreeg Suriname al 1000 doses als geste uit Barbados en nog eens 50.000 doses uit India.
“De levering van de eerste tranche vaccins via de COVAX-facility met de steun van de PAHO is een trots moment voor Suriname in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. Het land zet zich in voor het veiligstellen van vaccins voor de bevolking van Suriname om de meest kwetsbaren te beschermen en sterfgevallen te verminderen,” zei Karen Lewis-Bell, PAHO/WHO-vertegenwoordiger in Suriname.
“We zullen blijven samenwerken met het land om vaccinatie en andere volksgezondheids- en sociale maatregelen te ondersteunen die de verspreiding van COVID-19 kunnen tegengaan, om gezondheidsdiensten te beschermen en om levens te redden,” voegde ze eraan toe.
“Met de komst van deze vaccins zal Suriname instaat zijn een groter aantal van de kwetsbare personen te vaccineren. We zijn erg blij om de vaccins te ontvangen en geloven dat het ons zal helpen ons doel om de ziekenhuisopnames en de sterfgevallen als gevolg van COVID-19 te minimaliseren, te bereiken,” zei Rakesh Gajadhar Sukul, waarnemend directeur van het Ministerie van Volksgezondheid in Suriname. Verder zei de waarnemend directeur dat het vaccinatieprogramma van het land wordt versterkt.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald