‘Eenieder moet zich laten vaccineren’

30/03/2021 05:54 – Amanda Palis

: Amanda Palis  
WANICA – “Er kwamen eerder op de dag enkele politieagenten onder de veertig jaar. Helaas heb ik ze moeten weigeren want er wordt strikt gelet op de richtlijnen. We mogen slechts veertigplussers met aandoeningen vaccineren en mensen vanaf zestig jaar.” Dit zegt verpleegkundige Mavis Spalburg-Davids, die de coördinatie had tijdens de eerste Covid-19-vaccinatiedag – zaterdag – in het Regionaal Ziekenhuis Wanica.
De Ware Tijd sprak haar en waarnemend zorgdirecteur Fauzia Poese. Zij onderschrijft wat de verpleegkundige zegt en voegt eraan toe dat het personeel soms even twijfelt. “Ik kwam enkele mensen tegen die jonger leken dan ze waren. Maar bij controle bleken het wel mensen van over de veertig met een aandoening”, zegt Poese.
Toch zijn er mensen, die niet tot de doelgroep van de dag hoorden die het geluk hadden te worden gevaccineerd. Poese: “Maar dat is meer om verspilling van het vaccin te voorkomen. Als we over hebben, nadat alle aanwezigen van de doelgroep aan de beurt zijn geweest, en er is vaccin over, dan vaccineren we hen wel.”
De bereidheid om zich te laten vaccineren tegen het gevreesde coronavirus lijkt toe te nemen, blijkt uit reacties van mensen die zich melden voor de prik. Veel van hen voelen zich er gelukkig bij, zoals meneer Haribadjan. Hij komt dansend de prikkamer binnen. “Ik ben al ver over de zestig en ben gepensioneerde van Billiton.”
Zijn blijdschap, waarin zijn meegekomen vrouw deelt, gaat veel verder dan zichzelf beschermen tegen het virus. “Ik wil niet ziek worden! Maar het brengt mij en mijn vrouw ook een stap dichterbij om de kinderen te zien die allemaal in het buitenland wonen.”
Net als hen zijn veel andere ouderen ingegaan op de oproep van het ziekenhuis. De mensen worden opgevangen in een tent op het grote ziekenhuisterrein, met honderden zitplaatsen. Ze worden geregistreerd en gescreend. “We hebben gemikt op duizend doses “, zei Spalburg-Davids, maar men kwam, naar Poese later meedeelde, uit op 1.278.
Ze spreekt dan ook van een succesvolle vaccinatiedag. “De mensen hebben zelf aangegeven dat zij tevreden zijn met de dienstverlening. Met alle vrijwilligers, verpleegkundigen en instanties zoals de Medische Zending en het Rode Kruis is er heel hard gewerkt om zaken goed te laten verlopen.”
André Forster is 43 jaar en verpleegkundige. Na te zijn gevaccineerd zit hij, met anderen, in de observatieruimte. Daar worden mensen een kwartier tot een halfuur gemonitord om te zien of alles oké is. “Ik heb zeker vertrouwen in het vaccin. Hoe meer mensen zich laten vaccineren des te sneller kunnen we af zijn van de situatie waarin we ons nu bevinden.” Hij hoopt met zijn besluit zich te laten vaccineren collega’s te overtuigen dat er niets vreemd aan de hand is. “Ik heb enkele collega’s die nog bang zijn voor het vaccin en wil als levend bewijs dienen dat de verhaaltjes op social media niet kloppen.”
Ook voor de 67-jarige Sylvie Ajermie die met haar zoon is gekomen is het de normaalste zaak om zich met een vaccin te beschermen. “We hebben toch ook normaal gele koorts en andere soorten vaccin genomen, waarom dit dan niet?” Ze geeft wel toe dat ze in het begin sceptisch was over de veiligheid, maar haar kinderen hebben haar weten te overtuigen van de veiligheid van het vaccin. “En daarom ben ik toch gekomen om mij te laten vaccineren.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname