De installatie van Ashwin Adhin als voorzitter van De Nationale Assemblee, werd gepresenteerd als een nieuw hoofdstuk voor DNA en het Surinaamse volk. Maar wie goed luistert naar zijn eerste toespraak, hoort vooral bekende klanken. Daadkracht, samenwerking en wezenlijke vertegenwoordiging, dat zijn krachtige woorden, zeker. Maar ook woorden die we al zo vaak gehoord hebben van politici, die zelden hun beloften waarmaakten.
Adhin spreekt zich terecht uit tegen populisme. Toch werd zijn kandidatuur gedragen door een coalitie die zelf vaak geen blijk heeft gegeven van politieke transparantie of consistentie. De brede steun van partijen als de NDP, ABOP en BEP mag politiek strategisch zijn, maar roept vragen op over de werkelijke inhoudelijke koers, die dit parlement onder zijn leiding zal varen. Kunnen we werkelijk verwachten dat deze coalitie, die uiteenlopende en vaak tegenstrijdige belangen vertegenwoordigt, samen zal optrekken in het belang van de burger?
De politieke felicitaties waren voorspelbaar. Jennifer Geerlings-Simons sprak over een ‘mijlpaal’, terwijl Gregory Rusland het had over de verantwoordelijkheid om het democratisch proces te waarborgen. Maar hebben deze leiders, met hun decennialange aanwezigheid in de Surinaamse politiek, niet ook bijgedragen aan een systeem, waarin de burger zich al jaren niet meer vertegenwoordigd voelt?
President Santokhi riep op tot samenwerking en hervormingen. Ironisch genoeg komt die oproep op een moment, dat juist het vertrouwen in zijn regering afbrokkelt, mede vanwege gebrekkige communicatie, economische malaise en politieke verdeeldheid. In die context klinkt de lofzang op Adhins bestuurlijke ervaring vooral als het optrekken van een rookgordijn.
De burger heeft geen behoefte aan ceremonieel vertoon of parlementaire theaterstukken. Wat deze verlangt, is een parlement dat niet alleen belooft, maar presteert. Een voorzitter die niet slechts spreekt over “wezenlijke vertegenwoordiging”, maar ook daadwerkelijk luistert en handelt in het belang van de samenleving, vooral de vergeten groepen buiten Paramaribo.
De nieuwe zittingsperiode begint, maar of deze echt ‘nieuw’ is, zal afhangen van de daden, niet de woorden. Adhin heeft nu de kans om te bewijzen, dat hij meer is dan een partijman en dat zijn voorzitterschap veel méér betekent dan politieke recycling. Suriname verdient een parlement dat niet alleen werkt voor het volk, maar ook met het volk.
The post EEN PARLEMENT DAT ECHT VOOR HET VOLK WERKT? ..
- Chan Choenni bundelt 150 jaar Hindostaanse geschiedenis in …..
- Nieuwe raketaanval vanuit Iran ondanks wapenstilstand: Isra…..
- Surinaamse vlag wappert trots in Osaka: Sranan Dey brengt E…..
- Staat Suriname verkoopt aandelen Hakrinbank via openbare in…..
- KPS houdt rondmars op 130-jarig bestaan..
- Suriname treedt officieel toe tot OIC Labour Centre..
- Overuren bij KPS blijven structureel probleem..
- Jongeren creëren ‘I Love Nieuw Aurora’-monument voor d…..
- “Veiligheid gegarandeerd, verruwing criminaliteit baart zor…..
- Heel natte dinsdag voorspeld..
- Veiligheidsbonden bereiken akkoord met regering..
- ABOP-structuren woedend op Brunswijk: hij handelde tegen co…..
- ABOP weigert regeerakkoord te ondertekenen uit onvrede over…..
- WhatsApp verboden op telefoons Amerikaanse Huis van Afgevaa…..
- Trump kondigt wapenstilstand aan tussen Israël en Iran..
- Suriname mist een breed gedragen plan in verband met 2028..
- Actie personeel Medische Zending duurt voort..
- NAVO-chef Rutte verdedigt Amerikaanse aanvallen op Iran, te…..
- AWJ en veiligheidsbonden bezegelen akkoord belastingverrui…..
- Duitsland zwijgt over Gaza terwijl kinderen verhongeren, en…..
- Column: Wordt de bedrieger bedrogen?..