Een nieuw Suriname

DE LANG VERWACHTE exploitatie van de olievoorraden voor de Surinaamse kust komt steeds dichterbij.  Dinsdag hebben oliemaatschappijen TotalEnergies en Apache Corporation een overeenkomst getekend met Staatsolie over investeringen van miljarden Amerikaanse dollars. President Chandrikapersad Santokhi heeft dit ook aangestipt in zijn jaarrede bij de opening van het nieuwe parlementair zittingsjaar.
De rode draad tijdens de persconferentie van Staatsolie over de gesloten overeenkomst was de route om te komen tot het winnen van de olie, terwijl de focus in de presidentiële toespraak was wat de regering in de afgelopen vier jaar sinds haar aantreden heeft gepresteerd en wat ze wil realiseren in het verkiezingsjaar 2025.

Men moet er niet van uitgaan dat al in 2028, wanneer de eerste ‘oliedollars’ worden verwacht, Suriname een paradijs zal zijn

De president herhaalde zijn vaak uitgesproken belofte dat Suriname een rooskleurige toekomst te wachten staat, vooral door de inkomsten uit de oliesector en de belangrijke rol van het bestuur en met de medewerking van de samenleving. Santokhi wees op de noodzakelijke beheersvorm en een divers nationaal platform dat slechts oog heeft voor de nationale ontwikkeling.
Op zijn persconferentie zei Staatsolie-directeur Annand Jagesar dat er geen weg terug is. Net als de president benadrukte hij dat nu een gezamenlijke inspanning aan de dag moet worden gelegd. Terwijl er een jubelstemming bij beleidsmakers en Staatsolie is over oliedollars die zullen binnenstromen, wijzen deskundigen er al maanden op dat alleen verantwoord beleid in de besteding zal leiden tot ontwikkeling.
Men moet er niet van uitgaan dat al in 2028, wanneer de eerste ‘oliedollars’ worden verwacht, Suriname een paradijs zal zijn. Denk maar aan de honderden miljoenen Amerikaanse dollars buitenlandse schuld die moet worden terugbetaald. (Toekomstige) beleidsmakers doen er goed aan met beide benen op de grond te blijven staan en niet nu al allerlei beloftes te doen voor een paradijselijk Suriname.
Iemand zei eens dat achter elke machtsdronkenschap kleine of grote belangen schuil gaan. Politici dienen vooraan te lopen om het echte verhaal te vertellen over olie en gas evenals de kansen en uitdagingen. Het volk moet het belang van de bodemschatten en rijkdommen goed tot zich laten doordringen.
De burgers moeten eerlijk worden voorbereid op een transformatieproces dat een realistische kijk en mindset geeft. De rijkdommen behoren het volk toe en daardoor zullen betere en hogere eisen moeten worden gesteld aan bestuurders, die samen met de samenleving zullen bouwen aan de toekomst van een nieuw Suriname.
Wie de propagandavergaderingen van politieke partijen de afgelopen dagen heeft gevolgd, kreeg de kriebels over hoeveel onderling wantrouwen er bestaat in het politieke landschap. Overlopers van de ene naar de andere partij kregen veel applaus, in plaats van zich koest te houden en zich daadwerkelijk af te vragen welke rol hen uiteindelijk zal worden toebedeeld, bijvoorbeeld bij het samenstellen van kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 2025. Voorgaande verkiezingen hebben geleerd dat vooral in die fase – kandidaatstelling – bijzonder harde noten moeten worden gekraakt. En als men er uiteindelijk uit is, wordt de volgende horde te proberen zo goed mogelijk uit de verkiezingsstrijd te komen en proberen om regeermacht te krijgen.