In een ziekenhuis moet hygiëne een absolute prioriteit zijn. Toch kampt het grootste ziekenhuis van Suriname, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), met een tekort aan iets zo fundamenteel als medische zeep. Operaties worden beperkt en alleen spoedgevallen worden behandeld. Patiënten lopen hierbij een verhoogd risico op infecties en complicaties. Dit is een crisis die het fundament van de gezondheidszorg aantast en vragen oproept over mismanagement, corruptie en politieke onverschilligheid.
Het is onbegrijpelijk, dat een ziekenhuis met een maandelijkse cashflow van SRD 100 miljoen, geen basisvoorzieningen kan garanderen. Hoe is het mogelijk, dat er geen geld is voor medische zeep, terwijl dit een essentieel onderdeel is van de patiëntenzorg? Dit wijst op een dieper probleem: wanbeheer binnen het gezondheidszorgsysteem. Dit tekort is geen op zichzelf staand incident. Het past in een reeks van schrijnende tekorten binnen de zorgsector, waar patiënten vaak medicijnen moeten kopen uit eigen zak, en waar apparatuur geregeld defect is. Maar dat het nu zover is gekomen, dat een basisproduct als zeep ontbreekt, toont aan hoe ernstig de situatie is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Raad van Commissarissen van het AZP opgedragen, onderzoek te doen naar de oorzaak van het probleem. Maar waarom komt er pas actie als de situatie uit de hand loopt? Waar is het preventieve beleid? Waar zijn de verantwoordelijken, die hadden moeten ingrijpen voordat operaties werden beperkt? Er is sprake van een patroon: telkens als er een crisis uitbreekt, wordt er een onderzoek gestart, gevolgd door een periode van stilte. Uiteindelijk verliest de samenleving haar verontwaardiging en gaat alles weer verder zoals het was—tot de volgende ramp zich aandient.
De gevolgen van dit tekort zijn verwoestend. Operaties die worden uitgesteld, kunnen leiden tot complicaties, verslechtering van de gezondheidstoestand van patiënten en in sommige gevallen zelfs tot onnodige sterfgevallen. Zorgverleners slaan alarm, dat de toch al fragiele gezondheidszorg verder onder druk komt te staan. Wat als er straks een tekort is aan medische handschoenen? Of aan anesthesiemiddelen? Of erger nog: aan essentiële medicijnen? Dit tekort aan medische zeep is een symptoom van een falend systeem, dat ons steeds dichter bij de afgrond brengt. Het is niet voldoende om simpelweg een onderzoek in te stellen en te wachten op de resultaten. De overheid en het AZP moeten onmiddellijk transparantie bieden over de oorzaak van deze crisis en concrete maatregelen treffen, om herhaling te voorkomen. De gezondheidszorg mag geen speelbal zijn van politieke wanorde en slecht financieel beheer. Een land dat zijn ziekenhuizen niet eens van medische zeep kan voorzien, is een land dat faalt in zijn meest fundamentele verantwoordelijkheid. Het volk verdient beter. De vraag is: Wanneer komt die verandering?
The post EEN LAND ZONDER MEDISCHE ZEEP: HOE DIEP ZIJN WE GEZONKEN? ..
- Toetreding PRO tot A20/DOE: Het electoraat vraagt bundeling..
- Vier vast wegens diefstal, verduistering, identiteitsfraude…..
- Ambassadeur Enill: Ramdin heeft kennis, ervaring en tools v…..
- VOJ Atjoni stelt studentenraad in voor betere schoolresulta…..
- Richano Santokhi wordt PVP-parlementskandidaat..
- MIDDELMATIG MIDDENBLOK..
- Veel regen en onweersbuien door de dag..
- Meteodienst: Lichte tot matige onweersbuien kustgebied en d…..
- Bronto Somohardjo verwijt minister Landvreugd van machtsmis…..
- Narcoticabrigade voert landelijke controles uit en neemt dr…..
- VES: Dubbel aantal patiënten moest behandeld worden met SRD…..
- Amazone-landen gaan eensgezind standpunt innemen op klimaat…..
- Trump geeft Musk opdracht USAID fors in te krimpen: ‘ongeke…..
- Lygia Orgine Moi-Thuk-Shung – Pinas (84) Amsterdam 30…..
- Frank Herman Faverey (67) Amsterdam 30-1-2025..
- NPS formeel ingeschreven in het openbaar register..
- VVD roept vooral mannen op zich kandidaat te stellen..
- Oplevering hoofdbureau van Politie in 2026..
- Jarige Santokhi lanceert opnieuw boek met verworvenheden..
- Column: Toch lijk uit de kast gevallen…..
- Ruim 45 jaar na militaire staatsgreep: hoofdkwartier van po…..