In een ziekenhuis moet hygiëne een absolute prioriteit zijn. Toch kampt het grootste ziekenhuis van Suriname, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), met een tekort aan iets zo fundamenteel als medische zeep. Operaties worden beperkt en alleen spoedgevallen worden behandeld. Patiënten lopen hierbij een verhoogd risico op infecties en complicaties. Dit is een crisis die het fundament van de gezondheidszorg aantast en vragen oproept over mismanagement, corruptie en politieke onverschilligheid.
Het is onbegrijpelijk, dat een ziekenhuis met een maandelijkse cashflow van SRD 100 miljoen, geen basisvoorzieningen kan garanderen. Hoe is het mogelijk, dat er geen geld is voor medische zeep, terwijl dit een essentieel onderdeel is van de patiëntenzorg? Dit wijst op een dieper probleem: wanbeheer binnen het gezondheidszorgsysteem. Dit tekort is geen op zichzelf staand incident. Het past in een reeks van schrijnende tekorten binnen de zorgsector, waar patiënten vaak medicijnen moeten kopen uit eigen zak, en waar apparatuur geregeld defect is. Maar dat het nu zover is gekomen, dat een basisproduct als zeep ontbreekt, toont aan hoe ernstig de situatie is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Raad van Commissarissen van het AZP opgedragen, onderzoek te doen naar de oorzaak van het probleem. Maar waarom komt er pas actie als de situatie uit de hand loopt? Waar is het preventieve beleid? Waar zijn de verantwoordelijken, die hadden moeten ingrijpen voordat operaties werden beperkt? Er is sprake van een patroon: telkens als er een crisis uitbreekt, wordt er een onderzoek gestart, gevolgd door een periode van stilte. Uiteindelijk verliest de samenleving haar verontwaardiging en gaat alles weer verder zoals het was—tot de volgende ramp zich aandient.
De gevolgen van dit tekort zijn verwoestend. Operaties die worden uitgesteld, kunnen leiden tot complicaties, verslechtering van de gezondheidstoestand van patiënten en in sommige gevallen zelfs tot onnodige sterfgevallen. Zorgverleners slaan alarm, dat de toch al fragiele gezondheidszorg verder onder druk komt te staan. Wat als er straks een tekort is aan medische handschoenen? Of aan anesthesiemiddelen? Of erger nog: aan essentiële medicijnen? Dit tekort aan medische zeep is een symptoom van een falend systeem, dat ons steeds dichter bij de afgrond brengt. Het is niet voldoende om simpelweg een onderzoek in te stellen en te wachten op de resultaten. De overheid en het AZP moeten onmiddellijk transparantie bieden over de oorzaak van deze crisis en concrete maatregelen treffen, om herhaling te voorkomen. De gezondheidszorg mag geen speelbal zijn van politieke wanorde en slecht financieel beheer. Een land dat zijn ziekenhuizen niet eens van medische zeep kan voorzien, is een land dat faalt in zijn meest fundamentele verantwoordelijkheid. Het volk verdient beter. De vraag is: Wanneer komt die verandering?
The post EEN LAND ZONDER MEDISCHE ZEEP: HOE DIEP ZIJN WE GEZONKEN? ..
- Kuldipsingh ziet gezamenlijke groei tussen internationale- …..
- Meteodienst: Kortdurende, zware regenbuien niet uitgesloten..
- Vermist vliegtuig met tien inzittenden gevonden in Alaska: …..
- Ellie Dana Goodett-Wolfjager (75) Rotterdam 4-2-2025..
- Freddy Johannes Julius Rechards (88) Rotterdam, 1-2-2025..
- Landen beloven ‘onwrikbare’ steun voor ICC..
- Vertrekkende Indonesische ambassadeur ontvangt hoge Surinaa…..
- STVS-directeur dringt aan op onderzoek naar overheidssubsid…..
- UFC-vechters beamen verfdamp-klachten ‘Bigi Boy’..
- Ramdin roept diaspora op tot samenwerking en investeringen..
- Directeur STVS wil CLAD onderzoek over subsidiebedragen..
- Landvreugd: Ik ben onschuldig; blijft minister..
- Ex-vp Adhin: ‘Voor president Santokhi ben ik staatsvijand n…..
- Santokhi ziet nog geen aanleiding om Landvreugd thuis te ze…..
- Armoedegrens vastgesteld op SRD 7.337..
- Boksteen: Paramaribo goed voor 20 zetels; Wanica 12..
- Ambtenaren bij STVS eisen uitbetaling van overuren..
- Suriname trekt investeringen aan met vier nieuwe samenwerki…..
- NH bezoekt binnenland voor energieproject Biosweet II..
- Veiligheid op het water opgevoerd in Nickerie en Apoera..
- Volleybalsters Yelyco hebben geen kind aan Livo..