INGEZONDEN
Recent daagde de president economen uit om één land te noemen waar inflatie binnen twee jaren van 60 procent naar 6 procent is gebracht. Grappig. Ik vertel ook vaak een inflatiegrap; “Inflatie is een vernietigend beest met veel ouders”, begint het. Dan volgt een rij van huidige en vorige leiders en burgers die wij benoemen tot papa, opa, peetvader, oppas, enzovoorts. Maar grappig is dit eigenlijk niet.ADVERTISEMENT
De volgende quiz illustreert het probleem. Op 1 maart 2020 verstoppen Chan en Chantal elk SRD honderd in hun matras. De volgende dag stelen inbrekers het geld uit Chan’s matras. Chantal haalt het SRD honderd biljet uit haar matras op 1 april 2025. Hoeveel geld hebben Chan en Chantal verloren? Blijf lezen voor het antwoord.ADVERTISEMENT
“De president is dus verantwoordelijk voor inflatie, samen met zijn regering, De Nationale Assemblée en hun voorgangers”
Surinaamse beleidsmakers willen ons doen geloven dat 10 procent inflatie laag is. Sinds 2009 hebben we in 95 maanden een inflatie lager dan 10 procent. In figuur 1 noem ik dit “stabiel”. Die andere perioden noem ik “reflatie”. De prijsstijgingen zijn in beide perioden te hoog. In de eerste elf jaren stegen de prijzen met 231 procent. In de laatste zestig maanden stegen de prijzen met 473 procent. In vijf jaren is alles dus zesmaal zo duur geworden. “Prijsstabiliteit” duurt hier niet lang.
De ontsporing van inflatie komt vooral door torenhoge inkomenstekorten – of overbestedingen – van de overheid. In een recent artikel[1] bespreek ik de rol van beleidsmakers, met name De Nationale Assemblee en de regering, in het veroorzaken, terugdringen, en profiteren van inflatie. Voor iedere SRD aan inkomsten geeft de Staat 125 cent uit over de laatste dertien jaren.
In een land dat afhankelijk is van de “boom-bust cycle” van delfstoffen, zonder adequate financiële markten, is dat hoogst onverantwoord. Over de periode 2016-2020 waren de uitgaven 263 cent per SRD inkomsten. Over de periode 2021-2025 zijn uitgaven 111 cent per SRD inkomsten. Dit verkiezingsjaar neigt weer naar 125 cent.
Tekorten uit voorgaande jaren komen terug als leningen. De aflossingen en rente op die leningen zijn nu 40 procent van de staatsinkomsten. Dit laat weinig ruimte voor beleid en investeringen die de samenleving nodig hebben. Zelfs rente en aflossingen worden geleend. De “macro economische stabiliteit” heeft dit probleem niet opgelost.
De president is dus verantwoordelijk voor inflatie, samen met zijn regering, De Nationale Assemblée en hun voorgangers. De regering kon, ook met het IMF programma, inflatie helpen bevechten met brede en progressieve belastingmaatregelen die werden ondersteund door vakbeweging en bedrijfsleven. Zij kozen echter voor belangenverstrengelingen.
Suriname heeft de inflatie niet in twee jaren teruggebracht van 60 procent naar 6 procent. De recente inflatiecyclus begon met een verdubbeling van de jaarinflatie naar 7 procent in februari 2020, gevolgd door 18 procent een maand later. In december 2020 was dat al 61 procent. Het eindigde pas in maart 2025 met een jaarinflatie van 6 procent. In die zestig maanden is 83 proceny aan koopkracht vernietigd (zie figuur 2).
Figuur 2: Jaarinflatie en koopkracht.
Het antwoord op mijn quiz is dus SRD 183. Chan verloor SRD honderd aan dieven, en Chantal verloor SRD 83 aan inflatie. Het antwoord op de uitdaging van de president is, Suriname heeft inflatie niet in twee, maar in vier jaren teruggebracht van 60 naar 6 procent. Andere landen hebben dat vaker en sneller gedaan, zoals Zimbabwe en Argentinië. En ze blijven allemaal kampen met hoge inflatie.
Wij moeten anders omgaan met inflatie. Het vraagt bedachtzame urgentie en gedoseerde agressie van beleidsmakers. Het vraagt ook om regelingen die de doorwerking in verhoudingen van beloningen, belastingen en pensioenen evenwichtig opvangen. Veel overheidsbesluiten bestaan uit verdeling van toekomstig geld naar mensen en groepen in de samenleving.
Die discussie wordt gauw gevoelig. Want een deel wordt vet en blij van woekerprijzen en legale en illegale belastingsubsidies die niet zichtbaar zijn op de begroting. Een ander deel heeft lonen, subsidies en uitkeringen die wel zichtbaar zijn op de staatsbegroting. Veertig procent van staatsinkomsten gaan naar schuldaflossingen en rente, 125 procent van staatsinkomsten gaan naar uitgaven, investeringen en rente.
De Staat moet belasten, bezuinigen, hervormen en lenen. Wie niet leent moet toveren. Wie niet bij IMF wil lenen moet duurder lenen. Een hogere schuldenlast beperkt keuzes in de toekomst. Dat is de uitdaging van de staatshuishouding vandaag.
De “uitdaging” van de president aan economen draagt evenals zijn beleid van belastingsubsidies en productieverstoring niet bij aan de oplossing van het structureel inflatieprobleem. Wij moeten beter eisen van onze politieke leiders en kandidaten.
[1] “Belastingdruk en Inflatie in de Surinaamse Politieke Economie”, Stanley A Esajas, VES Inzicht nr 61, April 2025
- Onafhankelijk Kiesbureau verduidelijkt stemmen bij volmacht..
- “Jullie vermoorden arme kinderen in Gaza – en betalen…..
- Massale uitval stembureaupersoneel in Paramaribo: Biza zoek…..
- Massale uitval stembureaupersoneel in Paramaribo..
- DNA-kandidaat Nibte hekelt stilzwijgen OKB over ontnemen ki…..
- Waardedaling SRD ondanks economisch herstel..
- Ruim 400 afmeldingen stembureaupersoneel; spoedactie Biza..
- Zangeres Stephanie Nunes: ‘Muziek maken in Nederland voelt …..
- Kinderombudsinstituut moet rechten Surinaams kind helpen wa…..
- Inheemse Kralenkunst ‘l’Agnapolibon’ Suriname en Frans-Guya…..
- EMFC-opleiding van de Anton de Kom Universiteit van Surinam…..
- Beroepsgroepen en actoren moeten implementatie nieuw BW suc…..
- BESTUUR DAT NIET SLECHT IS..
- VHP: De feiten achter de cijfers..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 15 MEI 2000 en …..
- ‘Ben moe om aan te horen dat er geen geld is’..
- Masterminds ‘Stem Slim’ blijven tegen regering met NDP..
- Twee verdachten voor diefstal van oud ijzer aangehouden doo…..
- Kiezers kunnen vanaf vandaag oproepingskaart afhalen..
- Man neergeschoten na woordenwisseling..
- U$ 1,4 miljoen voor Vids en VSG voor behoud traditionele le…..