Edmund Bleau: Kundige parlementsgriffier en badmintonheld

10/08/2020 18:45 – Stan Herewood
Edmund Bleau bij zijn afscheid als DNA-griffier in juli 2005. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Edmund Gerhard Bleau is vrijdag gecremeerd. De badmintonheld en topgriffier van De Nationale Assemblee overleed op 1 augustus op 79-jarige leeftijd.
De op 30 april 1941 geboren Bleau had de badmintonjeugd in zijn armen gesloten en zijn leven opgeofferd aan de vooruitgang en welzijn van jongeren. Samen met vrienden baande hij zich een weg in het badmintonlandschap waar een mooie toekomst gloorde. Hij keek ernaar, veredelde het ruwe talent en vond het goed. Hij nam geen genoegen met middelmaat. Zijn aangeboren perfectionisme, volharding, trots en eenvoud gaf altijd de laatste zet om de kroon op het werk te zetten.

Sportgezin
Na zijn actieve jaren bleef Bleau betrokken bij de sport als deskundige en bewoog hij zich onder de veteranen. Noël Sjauw Mook, stonfutu bij de Surinaamse Badmintonbond (SBB), zegt tegen de Ware Tijd met bewondering te hebben gekeken naar de passie waarmee de badmintonheld bij de veteranen speelde.
Edmund Bleau, die speler, jeugdbegeleider, official en bestuurslid van de SBB is geweest, werd in 1971 onderscheiden met de Gouden Shuttle. Toen in 1958 het eerste badmintonclubkampioenschap werd gehouden, veroverde hij met BC Paramaribo de titel. Bleau won de mannenenkelfinale. Negen jaar later werd hij mannen- en gemengddubbelkampioen tijdens het persoonlijk landskampioenschap.
Echtgenote Lucia Bleau-Ebecilio heeft hem ervaren als een zorgzame man. “We zijn vaak op reis geweest. Ik heb hem bij badminton leren kennen.” Edmund droeg het vaandel over aan zijn kinderen. Dochter Ruby, een verwoede volleybalster, leverde een belangrijke bijdrage aan het bestuurlijk werk binnen de SBB. “Hij was heel fanatiek en gedreven. Hij gaf ons veel support en was erg trots dat we allemaal aan sport deden.”
Ook de andere gezinsleden kozen het sportieve pad: Patrick volleybalde, wijlen Steve koos voor voetbal en Eric schopte het tot badmintoninternational, behaalde verschillende titels en veroverde medailles, zowel bij de junioren als senioren. Onder de deelnemers van de Carebaco, het Caribbean Easter Tournament en de Suriname International is hij bekend. Hij heeft clubtrainers onder zijn hoede. “Op de Paulusschool wekte Mike van Daal met enkele gesprekken mijn belangstelling op”, vertelt Eric.
Zijn oudste dochter Erisa (17) treedt in zijn voetsporen. “Ik nam haar regelmatig mee naar wedstrijden waar de begeestering voor badminton mij opviel.” Erisa is meervoudig nationaal (jeugd)kampioen en Carebaco-jeugdinternational. Een jongere dochter (13) is ook op weg om door te breken. “Ze doet het redelijk”, vindt de vader.

Topambtenaar
Ulrich (Riek) Aron, die in de jaren tachtig voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) was, is duidelijk over de bekwaamheid van Bleau. “Tijdens mijn leiding is hij benoemd tot griffier. Hij heeft zich ontpopt als een uitermate bekwame bureaucraat die een overzicht had van de wetgeving. Hij heeft de griffie verder helpen professionaliseren.
Een geluk is dat het personeel van DNA niet gebukt gaat onder de drang van politici die na een verkiezing, mensen aan de kant zetten. De griffie bij DNA werd behandeld als de griffie bij de Kantongerechten. Er is met de vingers van af gebleven. Dat vind ik een geweldige zegen.”
Aron vindt dat Bleau behoort tot één van de klassieke ambtenaren. Dat betekent op tijd aan het werk komen, niet naar de klok zitten kijken om prompt drie uur naar huis te gaan. “Een man die kon bogen op kwaliteit en bewaken van hoge standaarden. Daarmee heeft hij de standaarden kunnen waarborgen.”
Door Bleau aan de dag gelegde competenties hebben volgens Aron gemaakt dat DNA is behoed van achteruitgang. “Door zijn kennis, ervaring en kunde kon blindelings op Bleau worden teruggevallen. Met zijn verworven juridische vaardigheden en het vermogen om die op de juiste wijze toe te passen, gaf hij invulling aan zijn functie”, prijst Aron de overleden griffier.
  Tweet 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname