Edgar Dikan: ‘Met eerste plek op stembiljet staan wij strategisch’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Edgar Dikan, ondervoorzitter van Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP), vindt het fantastisch dat hij maandag nummer 1 heeft getrokken bij de vaststelling van de volgorde van de partijen op het stembiljet voor de verkiezingen van 25 mei. “Het geeft een goed gevoel om op nummer 1 op de lijst te staan. Wat betreft het veldwerk wordt het makkelijker voor ons. Op wie men ook zal stemmen, men zal eerst de BEP op de lijst zien”, hield hij de Ware Tijd voor.ADVERTISEMENT

Het is de eerste keer in acht verkiezingen dat de partij op een voor haar voordelige plek staat op het stembiljet. “Het is een goed voorteken”, meent een zelfverzekerde Dikan.

“We vinden het jammer dat basale diensten worden misbruikt om politieke doeleinden te halen”

Geschrapte kandidaten

Op DNA-niveau hebben alle BEP-kandidaten de toetsing doorstaan. Er was wel een verzuim; de naam van de persoon was niet correct geschreven.

Op districts- en ressortraadniveau werden volgens Dikan vijf kandidaten geschrapt: één elk in Brokopondo, Commewijne en Marowijne en twee in Saramacca. “In Marowijne hebben we afgezien van het doen van aangifte, omdat er een familierelatie is van de pleger en van ons lid. We willen niet dat politiek problemen brengt in een familie. We hebben voorgesteld dat ze het in familieverband oplossen”, legde de ondervoorzitter uit.

Er zou door een persoon van een andere partij een handtekening zijn geplaatst namens het BEP-lid. Dat was ook het geval in Brokopondo en Saramacca, waar er wel aangifte is gedaan. “We vinden het jammer dat de president in ons beroepschrift dat niet heeft meegenomen. Ondanks dat we een afschrift van de aangiftes hebben bijgezet, zijn onze verzoeken tóch afgewezen. Bij de mensen voor wie er is getekend hebben we gevraagd hoe men aan hun gegevens komt en het blijkt dat men hun gegevens met valse voorwendselen heeft kunnen krijgen. Zo werden hun ID-kaart gegevens gebruikt toen ze zich registreerden voor de aanvraag van een perceel of registratie voor sociale uitkeringen. We vinden het jammer dat basale diensten worden misbruikt om politieke doeleinden te halen”, stelde Dikan.

Onafhankelijk orgaan

De politicus is voorstander van een verkiezingsautoriteit die onafhankelijk is. “Er zijn genoeg deskundigen in het land die in staat zijn om zitting te nemen in een onafhankelijk orgaan dat bij de verkiezingen in 2030 al in functie moet zijn. Wat er nu is, behoort in de prullenmand, want het schaad het imago van het land.”

Hij vindt het ook niet kunnen dat er beroep moet worden aangetekend bij de president die zelf kandidaat is van een partij wat nog meer vraagtekens oproept over de onafhankelijkheid. “Dit systeem is aan het einde van zijn Latijn. Vanaf 26 mei moeten we opstaan en iets doen hiertegen. Indien er een crisissituatie zou ontstaan, moet het mogelijk zijn om op kort termijn een verkiezing te kunnen organiseren”, is Dikan van mening.

Volgorde van de politieke partijen op het stembiljet voor de verkiezingen van 25 mei.