Eddy Assan wil carrière afbouwen

De legendarische Surinaamse zanger Eddy Assan (68) heeft plannen om zijn carrière afbouwen en om zich me meer te gaan focussen op het schrijven en componeren van songs. “Ik heb nog fans die graag nog naar mijn nummers willen luisteren en ik ben daardoor gemotiveerd om nieuw nummers te schrijven voor mij en voor anderen”, zegt hij.

door Steven Seedo

Assan krijgt nog steeds aanbiedingen om op te treden. Hij heeft nu een samenwerking met de zanger Brian Lo. “Onze samenwerking begon tien jaren geleden met de song ‘Kon dya na mi’. Hierna zijn we uit elkaar gegaan. Tijdens de Covidperiode hadden we een zee van tijd en kwamen weer bij elkaar en brachten het nummer ‘Systeem’ uit. We kregen echt bekendheid na dit nummer ‘Yu de pe mi de’ een eigen versie van een bekende Indonesisch lied ‘Bandengke’ populair onder het Javaanse publiek.”

Assan en Lo hebben ook een eigen party ‘Soso Makandra Night’ genaamd. Deze wordt elke maand georganiseerd. ‘We doen het al vijf maanden met succes. Na 10 jaar ‘Soso Lobi Night’ mijn eigen feest, heb ik besloten om met Bryan, die ook zo een event had, op dit gebied samen te gaan werken.”

Assan scoorde zijn eerste hit in Suriname met ‘Mi Wan Ai Karu’ (mijn oogappel). Daarna volgde ‘Sten Fu Lobi’, ‘No Bemoei’ en ‘Egi Denki’ een duet met Silvy. In 1978 vertrok Eddy naar Nederland om zijn carrière verder vorm te geven.