Econoom geeft boekje uit over aanstaande oliewinning voor de kust

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Eén dag voordat “het grote nieuws” wordt aangekondigd dat de eerste offshorebron door TotalEnergies, Staatsolie en Apache Corporation in productie zal worden gebracht, is Stijn Janssen, de op Curaçao gevestigde econoom tevens ondernemer, uitgekomen met een boekje over deze aanstaande economische ontwikkeling. In ‘Groene Olie’ beschrijft hij de kansen en uitdagingen waar Suriname mee te maken zou kunnen krijgen vanwege de gigantische investeringen die zullen komen. “Deze ontwikkelingen beloven enorm te zijn. Suriname is hopelijk op weg om met behulp van de olie uit te groeien tot de eerste echte ‘groene welvaartstaat’”, stelt de econoom.

TotalEnergies tekent dinsdag een overeenkomst met Staatsolie waarmee de plannen om vanaf 2028 aardolie te produceren in het Grand Morgu-veld in Blok 58 wordt bezegeld. Met dit project is een investering van ruim negen miljard US dollar gemoeid.
Janssen hoopt dat zijn e-book een goed beeld geeft, niet alleen van de mogelijkheden, maar ook van de gevaren die er aan zitten te komen. Echter, veel zal afhangen, stelt hij, van hoe Suriname zijn kaarten speelt. Met zijn pennenvrucht wil de econoom ook laten zien “dat we op Curaçao meedenken met Suriname en graag onze steun willen aanbieden”. “Het geeft onszelf ook een beter inzicht in wat de toekomst mogelijk zou kunnen brengen en waar behoefte aan zal zijn.”
De aanstaande ontwikkelingen geven volgens hem hoop, aldus de schrijver in het voorwoord. Suriname staat aan de vooravond van enorme veranderingen. Het is nu aan het land, meent Janssen, om zich goed voor te bereiden op de enorme groeispurt die voor de deur staat. “Dit is een kans die iedereen in het land aangaat en waarbij alle hulp, kennis en expertise welkom is. Toch heerst er nog veel onzekerheid.”
Daad- en veerkracht
Janssen verder: “Velen vragen zich af wat de toekomst in petto heeft. De meeste Surinamers wachten af en buiten de olie-industrie heersen twijfels en zorgen. Dit is begrijpelijk na decennia van overleven. Maar nu moet Suriname wederom veerkracht tonen. Er breekt nu een tijd aan waarin Suriname niet langer alleen kan overleven – nu moet het enorm gaan groeien. Dit vraagt om een nieuwe ‘mindset’, een nieuwe mentaliteit, eentje die kansen grijpt en obstakels overwint.”
Hij voegt eraan toe dat Suriname nu meer dan ooit “visie, vertrouwen in eigen kunnen, moedige, moderne leiders, samenwerking, een duidelijk plan en vooral daadkrachtige uitvoering nodig heeft”. Dit zijn volgens hem essentiële ingrediënten voor succes. De overheid en het bedrijfsleven zouden samen het voortouw kunnen nemen om samen het pad naar de veelbelovende toekomst uit te stippelen, zodat iedereen – zowel binnen als buiten het land – zich kan voorbereiden en kan bijdragen aan dit gezamenlijke doel.
Janssen roept verder op tot actie om de regie over de toekomst in eigen handen te nemen. Door lessen te trekken uit andere markten, schetst hij een toekomst waarin Suriname zijn volledige potentieel kan benutten. Ook is het volgens hem van groot belang dat het land snel een wetenschappelijk onderbouwd voorspellingsmodel ontwikkelt, om zo effectief beleid te kunnen voeren op zowel internationaal, nationaal als bedrijfsniveau.
Hoop
Met zijn boekje wil de econoom ook een boodschap van hoop brengen. “Suriname heeft door de jaren heen veel te verduren gehad en het vertrouwen in een goede afloop is misschien nog te bescheiden. Maar deze olieboom biedt een unieke kans – groter dan hout, goud en bauxiet samen – en de wereld kijkt mee. Dit is het moment waarop Suriname moet geloven in zijn toekomst en samen moet werken aan die nieuwe realiteit. Het land heeft een plan nodig om deze transformatie te omarmen”, stelt Janssen.
Hij hoopt met zijn betoog te kunnen bijdragen aan het bouwen aan een nieuw land “waar iedereen in gelooft en waar iedereen de vruchten van zal kunnen plukken”. De ondernemer, die de afgelopen jaren verschillende initiatieven heeft ondernomen om de handelsbanden tussen Suriname en Curaçao uit te breiden en te verstevigen, stelt ‘Groene Olie’ gratis ter beschikking. “Het doel is dat zoveel mogelijk mensen het lezen”, aldus Janssen.