Econoom Jim Bousaid heeft zijn inzichten gedeeld over de economische situatie van Suriname. Hij wijst op de recente snelle stijging van de valutawisselkoersen en inflatie, die volgens hem te wijten zijn aan een gebrek aan beleidsdiscipline en het versoepelen van het monetaire beleid. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals een vertraging van de productie en consumptie, door verminderd vertrouwen van consumenten en producenten, en een verslechtering van het overheidsbeleid door onvoorspelbaarheid, wat zowel nationaal als internationaal vertrouwen kan schaden. Bousaid benadrukt het belang van goede kandidaten bij verkiezingen, die een betrouwbaar ontwikkelingsbeleid kunnen voeren, waarbij trackrecords van eerdere prestaties zwaar moeten wegen.
De goudprijs zal naar verwachting hoog blijven in 2025 door mondiale economische en politieke onzekerheden. Suriname kan hiervan profiteren, mits de juiste stappen worden gezet om de levensstandaard te verhogen en milieueffecten in de sector aan te pakken. De goudsector speelt een cruciale rol in de economische structuur van het land. Het huidige IMF-programma heeft bijgedragen aan stabiliteit in Suriname, maar er is nog veel werk te verrichten op het gebied van structurele hervormingen. Bousaid benadrukt de noodzaak van een vervolgprogramma voor institutionele versterking en financieel herstel, om economische achteruitgang te voorkomen. Het nieuwe IMF-programma moet zich richten op economische groei, versterking van instituties, governance en duurzame ontwikkeling. Strenge discipline in monetair en fiscaal beleid blijven noodzakelijk om inflatie terug te dringen en de overheidsfinanciën, op orde te houden.
Suriname heeft de mogelijkheid om economische groei te realiseren via investeringen in de olie-industrie en andere sectoren. Analisten voorspellen een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van ongeveer 7 procent in 2025. Extra inkomsten kunnen worden ingezet voor verbetering van overheidsfinanciën, het verlagen van de schuldenlast en een hogere levensstandaard. Het versterken van ondernemerschap en het benutten van kansen in diverse sectoren, zijn cruciaal voor lange termijn groei. Bousaid stelt dat goed bestuur de basis vormt voor vertrouwen in beleid en economische stabiliteit. Hij roept op tot versterking van beleid en instituties om de uitdagingen op nationaal niveau aan te pakken, een langetermijnvisie door strategische investeringen in zowel publieke als private sectoren, en verantwoorde benutting van natuurlijke rijkdommen. Het duurzaam beheren van inkomsten uit olie en goud is essentieel voor blijvende ontwikkeling. Dit verslag biedt een samenvatting van de inzichten van Bousaid over de economische situatie van Suriname, met concrete aanbevelingen voor toekomstig beleid en groei.
The post Economische inzichten van Jim Bousaid: Stabiliteit, groei en goed bestuur in Suriname ..
- Politie ontvangt eerste tranche van 100 nieuwe voertuigen..
- ‘Pilla’ aangehouden wegens poging diefstal..
- Noodtoestand uitgeroepen in Trinidad en Tobago..
- Wim James Meerzorg (66) Amsterdam 22-12-2024..
- Wim James Meerzorg (66) Amsterdam 22-12-2024..
- President heeft hoge verwachting van onderminister Jordan..
- EZ realiseert meer dan 75% van de begroting over 2024..
- Waarschuwing Meteodienst: Kans op zware onweersbuien met wi…..
- OKB benadrukt neutraliteit en onpartijdigheid na verwarring…..
- Noodtoestand afgekondigd in Trinidad en Tobago..
- Ivan Cairo nieuwe hoofdredacteur van de Ware Tijd..
- Column: Land opbouwen op scherven van liefde en haat..
- Parlement kan overeenkomst met Chinalco nog niet behandelen…..
- State Department handelt afmelding Richano Santokhi af..
- President Santokhi waarschuwt criminelen..
- SEOB: ‘Hervormingen en langetermijnvisie cruciaal voor econ…..
- Vrouw aangehouden die via voeding drugs bracht voor arresta…..
- President draagt 28 van de 150 politieauto’s over aan…..
- ANRS-systeem heeft grote bijdrage in opsporing verkeersover…..
- MAS-directeur Amafo: ‘Door baggerwerkzaamheden aanzienlijke…..
- NDP Herdenkt Ere-Voorzitter en Voormalig President Desi Bou…..