In mei van dit jaar zei president Santokhi nog dat economisten minder verstand van economie hebben en dat hij bereid was ze les daarover te geven. De wisselkoersen waren gemiddeld 10-20% lager dan ze nu zijn. Anders gezegd: de wisselkoersen zijn in een halfjaar tijd weer gestegen met datzelfde percentage. Niet voor de eerste keer heeft Santokhi te vroeg gejuicht, te luid gejuicht en ongepast gejuicht. De economen houden het professioneel in hun reactie en technische uitleg van het fenomeen. Aan de basis ligt, dat Santokhi’s beleid, de structuur van de Surinaamse economie niet gewijzigd heeft. Gerommel in de marge, met rentepercentages en steun van buitenaf, zijn geen vervanging voor wat de regering, de economen en de president zelf weten dat aan hervorming nodig is.
Te veel personen zijn voor hun maandelijkse inkomen afhankelijk van de overheid als werkgever of opdrachtgever. Te weinig van die personen leveren daarvoor een prestatie op, die in een zuivere markt geaccepteerd zou worden door een particuliere werkgever. Te veel van wat wij gebruiken wordt geïmporteerd of wordt samengesteld en geprijsd aan de hand van factoren, die uit import afkomstig zijn. Het schaarse beetje valuta dat wij ter beschikking krijgen, kent geen behoorlijke prioriteit toe aan wat noodzakelijk is en wat pure luxe is. Ieder Japans of Europees luxe voertuig is een keiharde aanslag op die schaarse valutabehoefte. Of de handelaar en de uiteindelijke eindgebruiker dat nu uit eigen middelen doen of met een krediet, schaarse valuta die voor medicijnen import, productiemiddelen of technologie besteed hadden kunnen worden, worden toegewijd om een speeltuin van decadentie op minder dan twintig hectare Paramaribo-Centrum en Noord in stand te laten.
De economen hebben absoluut gelijk met de lange lijstjes aan beleidloze liquiditeitschommelingen, monetaire versoepeling, begrotingsdiscipline en de volatiele invloed van verkiezingen op interne markten.
Maar aan de basis staat, dat consumptiegedrag, een ambtenarenoverschot en een ongunstig klimaat voor zowel kenniswerk als voor productie-industrie, ons vatbaar houden voor deze onzekerheden.
De beste les die Santokhi kan geven, is het voorbeeld van zaken bij de wortel aanpakken, in plaats van juichen bij de eerste zonnestraal.
The post ECONOMEN KRIJGEN GELIJK OVER KOERSONTWIKKELING ..
- Man beschoten, mishandeld en beroofd..
- Dorp Witagron beschikt over schoon drinkwater..
- Nieuw prijsaanduidingsbesluit vanaf 1 november effectief in…..
- NDP-parlementariër Melvin Bouva uit DNA-vergaderzaal gezet..
- Wet Spaar- en Stabillisatiefonds wordt gewijzigd: ‘Ook zorg…..
- Ministerie Juspol doet onderzoek naar mishandeling in celle…..
- Huisvuil zal voorlopig blijven liggen..
- Rodri’s Ballon d’Or ‘wat het Spaanse voet…..
- Training voor ECD-medewerkers over wijzigingen in het prijs…..
- Vaarwel Bronto! Of toch niet?..
- Eerste vrouwelijke stand-up comedian in Suriname: Chelle Li…..
- Openbaar Ministerie en DEA slaan handen ineen tegen drugscr…..
- Meer dan 7500 rijbewijzen al langer dan een jaar niet opgeh…..
- DEA en procureur-generaal tekenen overeenkomst..
- Geloof in eigen kunnen..
- Nog steeds sprake van toename criminaliteit in het binnenla…..
- DEA en OM versterken samenwerking met ondertekening MOU..
- OM en DEA gaan intensiever samenwerken in strijd tegen drug…..
- Minister EZ uit bezorgdheid over verhoging douanekoers..
- Besluit over nieuwe IMF-lening op bord komende regering..
- Twee scholieren LTS 4 ernstig verwond..