Echtgenote opiniepeiler vreest voor zijn veiligheid

26/10/2020 10:01 – Wilfred Leeuwin

 
PARAMARIBO – Camille Ramsamooj, echtgenote van de in Suriname aangehouden Trinidadiaanse opiniepeiler Derek Ramsamooj, vreest voor de veiligheid van haar man en meer nog de fysieke toestand waarin hij mogelijk verkeert. In een exclusief interview met de Ware Tijd zegt de vrouw dat het enige dat de rechten en de veiligheid van haar man kunnen beschermen, de integriteit zal zijn van het justitieel onderzoek.
Haar man die in de regio bekend staat als opiniepeiler en diensten verleend aan politieke organisaties werd op 8 oktober in verzekering gesteld. Zijn aanhouding heeft te maken met het onderzoek naar malversatie bij de Surinaamsche Postspaarbank. In deze kwestie is eerder voormalig directeur Ginmardo Kromosoeto aangehouden.
Het parket van de procureur-generaal heeft intussen in een tweede beperking besloten dat alle contact ofwel vrije verkeer met de verdachte wordt verboden. De tweede beperking is ingegaan op 16 oktober voor een periode van acht dagen. In het telefonisch en e-mailcontact dat de Ware Tijd heeft met Camille Ramsamooj, zegt zij dat haar man, vanaf het moment dat hij in zijn hotel in Paramaribo werd opgezocht door de justitie, vrijelijk alle medewerking heeft verleend aan het onderzoek. Zij plaatst vraagtekens achter de aanhouding van haar man. “Mijn laatste contact met Derek was toen hij door de politie is gevraagd naar het bureau te komen en een verklaring af te leggen. Volgens mijn man hielp hij normaal mee aan een onderzoek van de politie, nadat die op 6 oktober hem had bezocht. De rechercheur vroeg hem om op 7 oktober naar het bureau te komen. Derek belde me op video WhatsApp en vroeg mij, in de aanwezigheid van de officier, mee te helpen door alle documenten waar de onderzoeker om vroeg, te scannen en te e-mailen. Ik stemde ermee in om volledig mee te werken en het proces te steunen”, zegt Camille Ramsamooj, die sindsdien geen contact meer heeft gehad met haar echtgenote.
Uit informatie blijkt dat Derek na het afleggen van zijn verklaring tot zijn verbazing werd aangehouden en in verzekering gesteld. In het eerste beperkingsbevel van het parket staat dat de verdachte op 8 oktober is aangehouden. Daarin wordt ook vermeld dat de advocaat Irene Lalji zich zou hebben gemeld als de juridische vertegenwoordiging van Ramsamooj. Echter, de officier van justitie belast met het onderzoek besliste dat op basis van de door Derek Ramsamooj afgelegde verklaringen, de noodzaak is ontstaan voor verder onderzoek, en getuigenverhoren van onder anderen ex-regeringsfunctionarissen.
Justitie zegt dat contact tussen Ramsamooj en Lalji er toe kan leiden dat hij kennis krijgt van andere informatie van getuigen en andere mogelijke verdachten en dat er ernstige vermoeden bestaan dat contact met de advocaat zal worden misbruikt om het onderzoek te belemmeren. “Ik betwist zeker het concept van een politiemacht om de toegang tot juridische vertegenwoordiging te weigeren en om familiecontact te verbreken voordat er een proces heeft plaatsgevonden. Ik betwist ook het idee dat een man die geen Nederlands spreekt, zichzelf alleen kan vertegenwoordigen onder technische ondervraging door een groep mensen wier eerste taal niet het Engels is. Het is de meest voorspelbare trend in de Caribische politiek, dat zodra een politieke groep aan de macht komt, zij zich richten op het in diskrediet brengen van mensen die zij als politieke rivalen beschouwen”, zegt Camille Ramsamooj.
De beschuldigingen tegen haar man noemt zij schandalig. “Maar ze zijn niet mijn grootste zorg; mijn grootste zorg is dat ze voor het eerst in Dereks dertigjarige carrière worden gemaakt in een omgeving zonder de context van een juridisch basisproces. Iedereen kan beschuldigingen uiten, maar in andere Caricom-landen kunnen mensen zichzelf verdedigen door middel van een transparant proces van bewijs verzamelen, juridisch advies inwinnen aan beide kanten en hun geschil voor een objectieve rechtbank brengen.” Camille zegt geen detailinformatie, die zij met de politie heeft gedeeld, openbaar te zullen maken. “Ik zal mijn deel blijven doen aan het respecteren van Dereks verzoek om volledig samen te werken met de onderzoekers.”
Zoekend naar hulp en informatie over haar man heeft zij gesproken met zijn collega’s in het Caribisch Gebied, Caricom-vertegenwoordigers en de Caribische Democratie Unit. Ook heeft zij een beroep gedaan op het ministerie van Buitenlandse Zaken op Trinidad en Tobobago. Haar is toegezegd dat de normale procedure zal worden gevolgd om een consulair bezoek aan Derek te bewerkstelligen, via honorair consul Rudie Tjong A Hung. “Het meest alarmerende aspect in de positie van Derek is dat hij lijdt aan medische aandoeningen die dagelijkse zorg nodig hebben. Zelfs ik als zijn vrouw kan niet weten of hij eten of schone kleding krijgt. Als dit is waar Surinaamse mensen mee leven, hebben ze mijn totale medeleven. Ik zal wat ik heb geleerd zeker delen met zakenmensen uit Trinidad die … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname