‘Drie weken lockdown nodig voor effectief afremmen coronabesmettingen’

25/08/2020 10:01 – Amanda Palis
: collectie Christiaan-Max Huisden  
PARAMARIBO – Indien de regering daadwerkelijk het toenemende aantal besmettingen met Covid-19 wil afremmen en terugdringen dan zal ze een lockdown van twee tot drie weken moeten afkondigen. De weekendlockdown is hiervoor onvoldoende, zegt wetenschapper Max Huisden tegen de Ware Tijd. Daarvoor zou gekozen zijn omdat de verspreiding van het virus zich vooral in het weekend voordoet.
President Chandrikapersad Santokhi heeft vorige week aangekondigd dat net als afgelopen weekend, ook voor vrijdagavond acht uur tot en met zondagochtend vijf uur een totale lockdown zal gelden. Dit heeft volgens Huisden enige positieve invloed. “Maar het is niet afdoende. Het is slechts een kleine vertraging in het aantal besmettingen. Toename in hospitalisatie en sterfgevallen zal niet significant worden beïnvloed door een één- of tweedaagse lockdown. Om daadwerkelijk de verspreiding in te dammen zou de overheid een lockdown, gelijkgesteld aan de incubatie duur van het virus moeten doorvoeren. “Men hanteert gemiddeld veertien dagen als incubatie periode, maar efficiënt zou zijn twee tot drie weken.” In deze periode moeten dan alle besmettingshaarden in beeld zijn gebracht en worden geïsoleerd, aldus Huisden.
Public Health-specialist Ruben Del Prado onderschrijft de mening van Huisden. “Maar gezien de digitale infrastructuur in het land, gaat een lockdown, zoals men die bijvoorbeeld in Zweden of Miami heeft doorgevoerd, niet werken zoals het moet. De vorige totale lockdown heeft in zekere mate geholpen, maar er kwamen andere zaken naar boven die eigenlijk het doel van een lockdown te niet doen”, zegt Del Prado. Hij noemt de periode waarin volgens een alfabetisch systeem mensen de gelegenheide kregen om boodschappen te halen. “Wat we toen zagen was dat de mensen winkels moesten zoeken die open waren en dit maakt het probleem van verspreiden erger.” Ook door de beperkte mogelijkheden om online te betalen en het digitaal beschikbaar zijn van documenten, moeten mensen in Suriname voor alles in de rij staan. De gezondheidsspecialist ziet wel heil in de nu afgekondigde maatregelen, maar de resultaten zullen pas over enkele dagen te merken zijn. “Het gaat erom dat men de Covid-19-besmettingen probeert uit te smeren over de tijd. Onze ziekenzorg kan teveel zieken niet aan.”
Wat hij vooral mist is het uitvinden hoe, waar en wanneer mensen besmet raken. “Dit zijn belangrijke statistieken die nodig zijn om beleid uit te voeren. Ik maak me bijvoorbeeld zorgen om al de rijen waarin mensen moeten staan, bijvoorbeeld om rekeningen te betalen. “We staan in rijen alsof we doksen zijn, maar als blijkt dat er geen of nauwelijks besmettingen daar plaatsvinden dan hoef ik mij minder zorgen te maken daarover”, zegt de Public Health specialist. Het alleen blijven herhalen van de maatregelen is voor hem geen voorlichting en bij lange na niet genoeg. “Voorlichting is mensen je boodschap laten horen. Ze moeten die begrijpen en er in gaan geloven en dat mis ik vooral. Pas als dit gebeurt zal men echt gaan beseffen of zij wel of geen goede handelingen uitvoeren.”
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname