Drie hoogste militairen in Brazilië stappen op na ontslag defensieminister

De drie hoogste militairen uit de Braziliaanse krijgsmacht stappen op uit protest tegen een golf van recente ontslagen, bevolen door president Jair Bolsonaro. Hij besloot deze week om zes ministers te ontslaan, onder wie de minister van Defensie. Die ingrijpende herschikking leidde ertoe dat de hoofden van de onderdelen landmacht, vloot en luchtmacht hun functie neerleggen.
De rechts-populistische president ligt zwaar onder vuur vanwege het torenhoge aantal dagelijkse coronadoden en de economische malaise in zijn land.
Het opstappen van de legertop onderstreept de ernst van de huidige politieke crisis in Brazilië. Die heeft inmiddels ook zijn weerslag op de voorheen nauwe banden tussen oud-legerofficier Bolsonaro en het militaire establishment van Brazilië.
Sinds Bolsonaro in 2019 aan de macht kwam, plaatste hij tal van militairen in regeringsfuncties. Inmiddels heerst in Brazilië bezorgdheid dat de nauwe banden van het leger met de regering-Bolsonaro het imago van het leger kunnen beschadigen.
Golf van ontslagenDe betrekkingen tussen de militaire top en de president zouden flink zijn beschadigd omdat Bolsonaro openlijke politieke steunbetuigingen heeft willen afdwingen bij de legerleiding. Volgens ingewijden is dat ook de aanleiding geweest voor de golf van ontslagen in de hoogste Braziliaanse regeringskringen deze week.
Volgens bronnen heerst in de legertop nog altijd grote onvrede over de rol van voormalig minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello, een generaal in actieve dienst die door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor de gebrekkige vaccininkoop en het hoge aantal coronadoden op het moment. Pazuello werd vorige week al vervangen.
Hoewel Bolsonaro al lange tijd fulmineert tegen lockdownmaatregelen, twijfel heeft gezaaid over de veiligheid en effectiviteit van vaccins en de ernst van de coronapandemie stelselmatig bagatelliseert, neemt de Braziliaanse legertop het longvirus wel degelijk serieus, aldus ingewijden.
AD

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald