Dorpshoofd Apetina: ‘Geen baat bij vliegtuig voor Wayana’

03/04/2021 05:54 – Gilliamo Orban

 
PARAMARIBO – Het inheemse Wayanadorp Apetina heeft volgens dorpshoofd Japanaloe Aines geen profijt gehad aan de Cessna die in 2017 zou zijn aangeschaft voor de gemeenschap. Stichting Kuluwayak Apetina, die beweerde verantwoordelijk te zijn voor het toestel, deed geloven dat de Cessna er was voor de mensen. Echter, de praktijk wees anders uit.
Dat wordt met een voorbeeld geschetst. “We hadden de stichting gevraagd om een tarief (SRD 300) te betalen dat minder was dan dat van de andere vliegmaatschappijn (SRD 400), maar dat wilde ze niet”, zegt Aines tegen de Ware Tijd. De stichting haalde aan dat onder meer de vliegkosten heel hoog zijn. Partijen konden geen redelijk en billijk tarief overeenkomen. De gemeenschap was het ook niet eens dat de opbrengsten beheerd zouden worden door de stichting. Er werd toen besloten geen gebruik te maken van het vliegtuig en de samenwerking met Kuluwayak Apetina werd opgezegd. De belofte om drie jongemannen van het dorp op te leiden tot piloot is nimmer nagekomen.
Het vliegtuig was niet alleen bestemd voor Apetina, maar ook voor andere Wayanadorpen en Triogemeenschappen. Veel van deze dorpen zijn via de rivier bereikbaar, maar een reis kan dagen duren. Bewoner Johan Neni Apetina heeft zich geërgerd aan gevallen waarbij bij chartervluchten er toch extra betaling werd gevraagd als iemand mee wilde liften terwijl er nog ruimte was. Dat zijn de mensen gewoonlijk niet gewend. “Soms vliegen we gratis mee met toestellen die zijn gecharterd door bedrijven, organisaties of personen”, zegt Neni Apetina. Ook moesten ze voor het versturen van vracht SRD 15 per kg betalen, wat ze te hoog vonden. Samo Schelts, voorzitter van de Stichting Kuluwayak Apetina, was niet bereikbaar voor commentaar.
Rond deze Cessna is er aardig wat te doen geweest de afgelopen periode. Op 23 maart onthulde minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning in het parlement dat het toestel in juni 2017 door de vorige regering met gelden van het ministerie van Financiën op een rekening bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) was aangeschaft voor 443.685 US dollar. Vervolgens werden op 15 maart 150.000 US dollar en acht dagen daarna 30.000 US dollar teruggestort.
De volgende dag ontkende Gilbert Samuels, directeur-eigenaar van Vortex Aviation Suriname, dat het toestel via de SPSB met gelden van Financiën was aangekocht. Volgens hem was er een “normale lening” genomen voor de aankoop van de kist. Plus zou er een sociaal-economisch project voor de inheemse gemeenschap van het dorp Apetina aan zijn gekoppeld. De teruggestorte 180.000 US dollar noemde hij “gewone aflossingen”. De door Achaibersing genoemde 443.685 US dollar zou ook niet kloppen. “Waar de minister met dit bedrag vandaan komt weet ik niet, maar ik heb een offerte opgestuurd aan de bank met een offertebedrag dat ruim de helft is hiervan.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname