“Meestal krijg je woorden van lof als je in de kist ligt en terug gaat naar onze lieve Vader, maar bij deze durf ik aan John Kasdjo te zeggen: goed gedaan! Ik ben vereerd dat ik mee mocht doen aan het project te Alliance”, vertelt Steven Samijo, voorzitter van de Paulus Kasimin Samijo Stichting. Deze week worden de laatste zinkplaten naar het dorp Alliance getransporteerd en na plaatsing wordt het project opgeleverd.
Tekst en beeld Sharon Singh
“Ik denk dat er meerdere projecten zullen volgen en gezien het succesvolle verloop kan dit de basis zijn voor meerdere leuke samenwerkingen”, vertelt Samijo. Hij vervolgt: “Toen Kasdjo mij een filmpje stuurde over de dambreuk op plantage Alliance op 20 augustus, stond ik op het punt om naar Nederland te vertrekken”, vertelt de voorzitter van de stichting. Het is niet makkelijk om water in je huis tot kniehoogte te hebben. Hij wist meteen dat hij ook moest helpen de situatie te normaliseren.
“In eerste instantie was het de bedoeling om alleen voedingsmiddelen in te zamelen.Toen ik ter plekke de situatie zag, heb ik besloten om meer hulp te bieden”
John Kasdjo
“Het verschil kunnen maken in hun omgeving, dat is wat Kasdjo, ondervoorzitter van Stichting Ichlas Solidariteits Fonds Suriname al jaren doet voor zijn leefgemeenschap.” De samenwerking tussen verschillende organisaties zowel in Suriname als Nederland symboliseert de gotong royong gedachte: elkaar helpen. “Samen optrekken en noden helpen verlichten, maakt dat we ons verbonden voelen met elkaar.” Een project starten is geen kunst vindt hij. Het gaat om het succesvol afronden.
“In eerste instantie was het de bedoeling om alleen voedingsmiddelen in te zamelen. Toen ik ter plekke de situatie zag, heb ik besloten om meer hulp te bieden”, zegt Kasdjo, de trekker van het projectplan van Plantage Alliance. De inzamelingsactie die hij op touw zette met partners heeft SRD 152.000 en 12.500 euro opgebracht.
“Naast de voedselpakketten hebben we getracht het levensgenot terug te brengen door essentiële benodigdheden die beschadigd waren door water zoals klerenkasten, hydrofoors, vliegenkasten, wasmachines en houtmaterialen te vervangen”, verklaart Jan Arkasan, secretaris van Stichting Stichting Ichlas Solidariteitsfonds Suriname/ Nederland. Sommige apparaten konden worden gerepareerd. “We hebben flink bespaard omdat zowel de technici als de timmerlieden belangeloos hebben meegewerkt.”
Ambulanceboot
Kasdjo: “Het is niet de bedoeling om plantage Alliance de rug toe te keren nu het project is afgerond. We hadden de intentie om een speedboot te kopen, maar gezien de randvoorwaarden hebben we ervan afgezien. Het zou uiteindelijk kapitaalvernietiging worden.” De boot zou onder begeleiding van een ingenieur gebouwd moeten worden in samenspraak met de overheid. Daarnaast zijn er ook voorschriften voor het onderhoud. Die verantwoordelijkheid konden de vrijwilligers niet op zich nemen vooral omdat ze niet in het dorp wonen.
“Kasdjo is intussen al bezig met zijn volgende actie: inzameling van geld en goederen voor het gezin van tien mensen te Plantage Laarwijk dat door brand dakloos is geworden“
President Chan Santokhi en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid hebben na berichtgeving in de Ware Tijd op 20 september, het dorp bezocht en de inwoners een ambulanceboot beloofd. Die zal ingezet worden voor alle dorpen aan de rechter-oever van de Commewijnerivier, vanaf Rust en Werk tot Bakki. Om een beeld te geven van de noodzaak van een ambulanceboot, een snel vaartuig: Een ‘normale’ boot legt de afstand van Montresornaar Alliance af in anderhalf uur, terwijl dat met een snelle boot, bijvoorbeeld een speedboot, een kwartier is. Min of meer zo een snelheid ontwikkelt een ambulanceboot.
Herbevolking Alliance mislukt
Om de bewoners te helpen komen tot zelfredzaamheid hebben Ellen Teunissen en vrienden een schenking gedaan voor de agrarische sector te Alliance. Kasdjo belegde een dorpsvergadering met de bewoners om na te gaan of er interesse is om de citrus aanplant te laten herleven, maar ook om groenten te telen, teneinde zo dorpsbewoners – ook kinderen – die Alliance hebben verlaten te laten terugkeren.
Er bleek onvoldoende interesse hiervoor. “Het is de enige nog bestaande plantage en dat moeten we koesteren. De mensen kunnen goed koken en het is aantrekkelijk voor de toeristen als pitstop bij het bezoeken van het dorp Bakki of voor toeristen die de rivier opvaren.”
De woongemeenschap is vergrijsd, maar om het gebied levendig te maken heeft Kasdjo de begroeide dam naast de rivier schoongemaakt. Waar de boten aanmeren staat nu een bord ‘Welcome op plantage Alliance’’met als ondertitel ‘Sunshine Plantation. Er zijn ook plannen om de guesthouse een facelift te geven en de omgeving schoon te maken, waardoor het aantrekkelijk wordt voor toeristen. Er is nog een saldo van 5500 euro aan donatiemiddelen en dat zal besteed worden ter vervanging van verroeste dakbedekking.
Dakloos door brand
Kasdjo is intussen al bezig met zijn volgende actie: inzameling van …
- SWM DIENSTVERLENING BAR SLECHT..
- ASSEMBLEERUZIES VERRUWEN..
- DNA werkt na 34 jaar aan nieuw Reglement van Orde..
- De goede dief..
- Suriname beschikt binnenkort over gezondheidseducatiecentru…..
- Tarnadi slaat alarm over gronduitgifte in natuurreservaat P…..
- G7 steunt Oekraïne, Zelensky wil einde oorlog..
- LENEN VAN HET VOLK..
- Dialysezorg in Suriname getild naar een hoger niveau..
- 48 verpleegkundigen en 16 technici krijgen dialysetraining..
- In de ochtend bewolkt, later onweersbuien..
- Vrouwelijke verdachte aangehouden ter zake overtreding van …..
- Landelijk Woningbouw Programma biedt financieringsopties..
- Xi zegt samen te zullen werken met Trump tijdens ontmoeting…..
- Vandaag tweede verzoeningspoging te Mapane..
- Temperatuur zondag tussen 22˚ en 34˚Celsius..
- Column: Verliezen van Canada bepaald geen schande..
- Raghoebarsing: Maandelijks SRD 400 miljoen uit brandstof..
- Stuurgroep Landelijk Woningbouw koppelt toekomstige huiseig…..
- Debie uit zorgen over toename van Skalians op de Marowijner…..
- Suriname heeft eigen protocol voor aanpak suikerziekte..