Dominicaanse Republiek stuurt 11.000 migranten terug naar Haïti

De Dominicaanse Republiek meldt dat zij afgelopen week 11.000 migranten heeft teruggestuurd naar Haïti en kondigt aan dit voortaan wekelijks te herhalen. De Dominicaanse regering stelt dat het aantal migranten in het land te hoog is. Het betreft de grootste uitzettingen van Haïtianen in de recente geschiedenis.
In reactie op de aangekondigde deportaties door de Dominicaanse Republiek heeft Haïti een spoedvergadering aangevraagd bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Gandy Thomas, de Haïtiaanse vertegenwoordiger, beschuldigde de Dominicaanse Republiek van “etnische zuivering” en stelde dat er sprake is van “discriminatie tegen Haïtianen op basis van hun nationaliteit en huidskleur.”
Radhafil Rodríguez, de Dominicaanse vertegenwoordiger bij de OAS, benadrukte dat de crisis in Haïti zijn land zwaar belast. Hij wees op de druk die de komst van Haïtiaanse migranten legt op scholen, klinieken en ziekenhuizen. Hoewel hij benadrukte dat de Dominicaanse Republiek medeleven toont met de Haïtiaanse bevolking, gaf hij aan dat er geen verwachting mag zijn dat de deportaties zullen stoppen.
De massale uitzettingen zorgen ervoor dat Haïtiaanse kinderen alleen in de Dominicaanse Republiek achterblijven, aldus William Charpentier, coördinator van de Nationale Coalitie voor Migraties en Vluchtelingen. “Ze deporteren de ouders, of één van hen, terwijl de kinderen achterblijven, zelfs als ze op school zitten,” vertelde hij aan persbureau AP.
Charpentier voegde eraan toe dat ook Haïtianen met geldige verblijfsdocumenten worden uitgezet. Het hoofd van de Dominicaanse migratiedienst verklaarde echter dat deze personen vaak niet over “geldig identiteitsbewijs” beschikken om hun verblijf te rechtvaardigen.
Haïti wordt al jarenlang geteisterd door bendegeweld, dat dit jaar verder escaleerde toen verschillende rivaliserende groepen de oorlog verklaarden aan de toenmalige premier. Grote delen van het land vielen in handen van de bendes, die tijdelijk zelfs de internationale luchthaven overnamen.
In de hoofdstad Port-au-Prince richtten bendes destijds verwoestingen aan, waarbij politiebureaus en ziekenhuizen in brand werden gestoken. Ook bestormden ze twee gevangenissen en bevrijdden meer dan 4000 gevangenen.
De humanitaire situatie in Haïti is schrijnend. Volgens de VN zijn meer dan 110.000 mensen de afgelopen zeven maanden hun huizen ontvlucht, en in totaal zijn er meer dan 700.000 Haïtianen intern ontheemd.
Naar schatting verblijven ongeveer een half miljoen Haïtianen in de Dominicaanse Republiek. Deze laatste sluit regelmatig de grens met Haïti, zoals ook gebeurde vorig jaar tijdens een conflict over de aanleg van een kanaal.